Επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Τα πενήντα χρόνια της πρωταγωνιστικής συμβολής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) στην επιστημονική γνώση εορτάστηκαν σε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα των έξι ερευνητικών Ινστιτούτων του EIE (τρία ανθρωπιστικών επιστημών και τρία θετικών επιστημών) και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, μέσα από προβολές dvd, posters και σχετικά εκθέματα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, ο Υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης, ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Ν. Λέγκας, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, ο Αρχιεπίσκοπος πατήρ Δαμασκηνός βοηθός Επισκόπου Διαυλείας ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΝ Κ. Μουσουρούλης και Ι. Τσουκαλάς, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοίδης, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΓΕΤ Α. Καστάνης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Κ. Δρακάτος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας Δ. Νανόπουλος, ακαδημαϊκοί, πρέσβεις, πανεπιστημιακοί, καθώς και εκπρόσωποι από τον χώρο της τέχνης και των επιχειρήσεων.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τόνισε στην ομιλία του 'Η σημερινή εορταστική εκδήλωση, για τη συμπλήρωση μισού αιώνα ζωής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του σημαντικότερου ερευνητικού φορέα στη χώρα, είναι μια αφορμή απόδοσης της αρμόζουσας αναγνώρισης και τιμής στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που αφιέρωσαν τη ζωή και το έργο τους για να διευρύνουν τον ορίζοντα της γνώσης μας'. Αναφέρθηκε δε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία, που μεταξύ άλλων προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των σχετικών πόρων από το 0,6% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 1,5% μέχρι το 2013, καθώς και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία μιας 'πέμπτης ευρωπαϊκής ελευθερίας', της ελευθερίας της κυκλοφορίας της γνώσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, ο οποίος τόνισε πως οι επιδόσεις του ελληνικού συστήματος έρευνας θα διαμορφώσουν, μακροπρόθεσμα, τις συνθήκες και το δυναμικό για την παραγωγή εθνικού πλούτου, άρα συγχρόνως και το επίπεδο της ζωής μας. τρίπτυχο Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει κηρύξει τα έτη μέχρι το 2013 ως Έτη Καινοτομίας και προωθεί το τρίπτυχο 'Καινοτομία - Ποιότητα - Εξωστρέφεια', με στρατηγική αφετηρία το Εθνικό Πρόγραμμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ)

Σε χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του ΕΙΕ Δ. Κυριακίδης υπογράμμισε: 'Το ΕΙΕ ιδρύθηκε το 1958 με σκοπό τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, δίνοντας νέα πνοή στα πολιτιστικά και κοινωνικά της δρώμενα. Σήμερα, το Ίδρυμα επιδεικνύει σημαντικά επιτεύγματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπως μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά με εξαιρετική διεθνή απήχηση, συγγραφή πολλών εξειδικευμένων βιβλίων, υλοποίηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ίδρυση spin-off εταιρειών, κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς επιστημονικούς φορείς και εκπαίδευση νέων επιστημόνων. Το 2004, το ΕΙΕ απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο για Νέους Ερευνητές και το 2005 τα Ινστιτούτα του διακρίθηκαν από διεθνείς επιτροπές ως κέντρα αριστείας'.

Κεντρικός ομιλητής για το ιστορικό της ίδρυσης και την πορεία του ΕΙΕ ήταν Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών ιστορικός Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας απένειμε το βραβείο 'Επιστήμης Αριστείον' στον ακαδημαϊκό Μιχάλη Σακελλαρίου. /p>

Για ολόκληρη τη διάρκεια του επετειακού έτους 2008, το ΕΙΕ έχει προγραμματίσει ένα σύνολο εκδηλώσεων με στόχο την προβολή του ερευνητικού και επιστημονικού έργου του στο ευρύ κοινό.

Στον ισόγειο χώρο του ΕΙΕ λειτουργεί από τις 19 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου έκθεση των δραστηριοτήτων του έξι ερευνητικών ινστιτούτων του ΕΙΕ και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά, 10.00 - 20.00, και Σάββατο & Κυριακή, 10.00 - 14.00. Από το βιβλιοπωλείο του ΕΙΕ διατίθεται πολυτελές επετειακό λεύκωμα 350 σελίδων με τίτλο 'Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 1958, 2008, Ίδρυση - Πορεία - Προοπτικές'.

Επίσης, στο αίθριο του ΕΙΕ εκτίθενται μέχρι τις 30 Ιουνίου, δέκα έργα γλυπτικής του Δημήτρη Αρμακόλα, ο οποίος φιλοτέχνησε και το αγαλματίδιο 'Επιστήμης Αριστείον'.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) είναι ένας πολυεπιστημονικός οργανισμός με κύριο σκοπό την ανάπτυξη της βασικής έρευνας και την προώθηση της επιστημονικής γνώσης στις θετικές και ανθρωπιστικές σπουδές. Ιδρύθηκε το 1958 με την αρχική επωνυμία Βασιλικό Ίδρυμα Ερευνών (ΒΙΕ), με πρωτοβουλία του οικονομολόγου και πανεπιστημιακού δασκάλου Γιάγκου Πεσμαζόγλου σε συνεργασία με τον χημικό Λεωνίδα Ζέρβα και τον φιλόλογο Κ.Θ.Δημαρά. Από το 1964 έως σήμερα στεγάζεται σε νεόδμητο ιδιόκτητο κτίριο επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Αθήνας. Το ΕΙΕ εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο με διευθυντή τον εκάστοτε Πρόεδρό του.

Απαρτίζεται από έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα: το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (ΙΝΕ), το Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Aρχαιότητος (ΙΕΡΑ), το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ), το Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ), το Ινστιτούτο Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ), και από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Τα Ινστιτούτα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα έρευνας σε ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες, συμβάλλουν στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, και απολαμβάνουν διεθνή αναγνώριση. H εκπαίδευση νέων επιστημόνων με τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα και την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, η προώθηση και εκμετάλλευση της παραγόμενης επιστημονικής γνώσης προς όφελος της εθνικής οικονομίας, καθώς επίσης και η γενικότερη κοινωνική προσφορά αποτελούν βασικούς στόχους της δράσης του ΕΙΕ.

Το ΕΚΤ είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας. Με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές στη χώρα, το ΕΚΤ συλλέγει, οργανώνει και διαθέτει ψηφιακό περιεχόμενο. Παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες πληροφόρησης και υποστήριξης για ερευνητικά προγράμματα και τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας που διαθέτει, παρέχει τη δυνατότητα για προηγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής πρόσβασης στην επιστημονική γνώση.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 50 χρόνων του ΕΙΕ: Ελένη Γραμματικοπούλου, τηλ. 210 7273501, Μαίρη Κοντογιάννη, τηλ. 210 7273516.