Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας

26.03.2008

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κανονισμός για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology - EIT), ενός φορέα που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού τοπίου καινοτομίας, διευκολύνοντας τις συμπράξεις και τις συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων, των ερευνητικών κέντρων και της ανωτάτης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έγκριση του κανονισμού χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Barroso, ως αποφασιστικό βήμα προς την ίδρυση του ΕΙΤ, το οποίο είχε προταθεί ήδη από το 2005, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Με σκοπό να ενισχύσει την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το EIT θα λειτουργεί με βάση ολοκληρωμένες συμπράξεις που θα αποκαλούνται 'Kοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας' (Knowledge and Innovation Communities - KICs), οι πρώτες από τις οποίες αναμένεται να ιδρυθούν μέχρι το τέλος του 2009. Οι κοινότητες αυτές θα συγκεντρώνουν την κρίσιμη μάζα των βέλτιστων πόρων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, ερευνητικών οργανώσεων, επιχειρήσεων και άλλων φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία καινοτομίας. Η επιλογή και ο συντονισμός τους θα πραγματοποιείται από ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από 18 προσωπικότητες επιχειρηματικών, ερευνητικών και ακαδημαϊκών κύκλων. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων τόσο σε στρατηγικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πρωτοβουλίας. Έχει ήδη ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα βασικά κριτήρια επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο διορισμός του οποίου αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο του 2008.

Οι πρώτες δύο ή τρεις κοινότητες γνώσης και καινοτομίας που θα συσταθούν, θα επιλεγούν εντός 18 μηνών μετά το διορισμό του διοικητικού συμβουλίου. Θα δοθεί έμφαση σε στρατηγικούς τομείς όπου η ΕΕ αντιμετωπίζει ζωτικές τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών νέας γενιάς.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με το ποσό των 308,7 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013.

Μάθετε Περισσότερα