Εκδήλωση για ερευνητικές συνεργασίες Ευρώπης-Ρωσίας

Οι δυνατότητες συνεργασίας Ευρωπαίων και Ρώσων επιστημόνων παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου, στη Βιέννη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου RUSERA EXE, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής, ερευνητικής, επιχειρηματικής κοινότητας από όλη την Ευρώπη, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη πολιτικών φορέων, όπως ο Επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΕ στη Ρωσία Richard Burger, ο Διπλωματικός Ακόλουθος της Γαλλίας στη Ρωσία Michele Zigone, κ.ά. Έλληνες επιστήμονες που έχουν ήδη συνεργαστεί ή ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με ερευνητικούς φορείς της Ρωσίας παρευρέθηκαν επίσης στο σεμινάριο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης ερευνητικών συνεργασιών στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, παραδείγματα επιτυχημένων συνεργασιών Ευρωπαίων και Ρώσων επιστημόνων, πολιτισμικά θέματα, πρακτικά εμπόδια στις συνεργασίες και προτεινόμενες λύσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις των μελετών/δημοσκοπήσεων που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του έργου RUSERA EXE για θέματα συνεργασίας Ευρωπαίων και Ρώσων επιστημόνων, καθώς και οι παρουσιάσεις άλλων έργων που προωθούν συνεργασίες ΕΕ-Ρωσίας.

Σημειώνεται πως το έργο RUSERA EXE στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής των Ρώσων επιστημόνων στο 7ο ΠΠ και στην ενσωμάτωσή τους στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Έχει διάρκεια δύο ετών, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο) και συντονίζεται από το ρωσικό οργανισμό Russian Association for Engineering Education. Την εκδήλωση διοργάνωσε και φιλοξένησε το αυστριακό κέντρο Austrian Research Promotion Agency (FFG).

Περισσότερες πληροφορίες και οι εισηγήσεις της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο: http://rp7.ffg.at/ruseraexe_trainingcourse