Ο Μπιλ Γκέιτς εγκαινίασε το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft στην Αθήνα

Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft στην Αθήνα εγκαινίασε ο πρόεδρος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Το Κέντρο Καινοτομίας, ένα από τα πολλά που λειτουργούν ήδη στην Ευρώπη (Γερμανία, Δανία, Κροατία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Λετονία, Ρουμανία, Ιταλία, Φινλανδία), προβλέπεται και στο νομοσχέδιο για τη συνεργασία ελληνικού Δημοσίου-Microsoft, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 18/1/2008, επικυρώνοντας τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Microsoft που είχε υπογραφεί το 2006 από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

Το Κέντρο Καινοτομίας στεγάζεται στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 103 και στελεχώνεται με περίπου 20 άτομα. Σκοπός του είναι να υποστηρίζει τις ελληνικές εταιρίες λογισμικού, με στόχο την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, και να συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κέντρο θα προσφέρει επίσης δυνατότητες επιμόρφωσης των πολιτών στις ψηφιακές τεχνολογίες. Ειδικά για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, θα ιδρυθούν στην Περιφέρεια δέκα Κοινωνικά Κέντρα Εκμάθησης Τεχνολογίας.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλέπεται η δημιουργία διαδικτυακής πύλης από τη Microsoft, η οποία θα τις καθοδηγεί σχετικά με την απόκτηση τεχνογνωσίας και τη δυνατότητα επιδότησής τους από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. To Κέντρο θα συνεργαστεί επίσης με την κυβέρνηση για την δοκιμή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το Κέντρο Καινοτομίας υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), που μετέχει ως εταίρος στο νομικό σχήμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της Microsoft εξασφαλίζονται προνομιακοί οικονομικοί όροι για την απόκτηση λογισμικού από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς θα δίνεται έκπτωση έως 20% στις τιμές αγοράς του, ανάλογα με τον όγκο των προμηθειών.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι το Κέντρο Καινοτομίας στηρίζεται στην αρχή της ανθρωποκεντρικής οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας. Το Κέντρο Καινοτομίας, είπε ο κ. Καραμανλής, 'είναι το επιχειρησιακό κέντρο μιας σημαντικής θεσμικής συνεργασίας για την τόνωση της καινοτομίας στην Ελλάδα μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας. Το πεδίο δράσης αυτής της συνεργασίας είναι εξ αρχής ευρύ: αφορά το δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις - μικρές και μεγάλες - την παιδεία και τους νέους ανθρώπους'. Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για 'οργανική ένταξη' της συνεργασίας Δημοσίου - Microsoft, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή εποχή.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης τόνισε: 'Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ της εταιρίας και του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης. Το Κέντρο αυτό προβλέπεται να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο Κέντρο Ανάπτυξης Λογισμικού που θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα και θα υποστηρίξει ταλαντούχους Έλληνες φοιτητές μέσα από τη συνεργασία του με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας».

Ο Μπιλ Γκέιτς ανέφερε, μεταξύ άλλων: 'Στη σημερινή παγκόσμια οικονομία της γνώσης, η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης. Το 2006, πρώτη χρονιά υλοποίησης της νέας Ψηφιακής Στρατηγικής, που εφάρμοσε η κυβέρνηση, η Ελλάδα κατεγράφη ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα παγκοσμίως, στον τομέα ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία διεθνών οργανισμών. Στη Microsoft δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο θεωρώντας την βασικό παράγοντα της οικονομικής προόδου κάθε χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας φιλοδοξεί να συμβάλλει στη δημιουργία νέων ευκαιριών για όλους, που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο'.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Microsoft συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, ενώ μίλησε και στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα 'Ο κόσμος του αύριο: το όραμα της Microsoft για το μέλλον της Τεχνολογίας'. Επίσης, ο κ. Bill Gates ήταν ο επίτιμος καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το ΣΕΒ με θέμα 'Η Καινοτομία και η Επιχειρηματικότητα στο Σύγχρονο Κόσμο'.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και Microsoft έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό σε κύκλους ερευνητών και ακαδημαϊκών που υποστηρίζουν τη διάδοση του ελεύθερου λογισμικού, λόγω του μικρότερου κόστους του, αλλά και για λόγους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και καταπολέμησης του μονοπωλίου.