DiOGenes: η Ευρώπη αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παχυσαρκίας

07.01.2008

Η ευρεία εξάπλωση της παχυσαρκίας ξεκίνησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '80. Ωστόσο, κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων έχει εκτοξευτεί και στην Ευρώπη, κάνοντας την παχυσαρκία ένα ιατρικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. To πρόβλημα αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό έργο για την παχυσαρκία, το οποίο χρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ.

Το έργο DiOGenes (Δίαιτα, Παχυσαρκία και Γονίδια) μελετά τους διατροφικούς, γενετικούς, σωματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας που αυτή τη στιγμή επηρεάζει το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης και αναλώνει περίπου το 5% του προϋπολογισμού για την υγεία.

Στο πλαίσιο του έργου θα συλλεχθεί γενετικό υλικό περισσότερων από 13.000 ατόμων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων DNA που θα χρησιμοποιηθεί και για μελλοντικές μελέτες. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν μακροπρόθεσμες μελέτες διαιτητικής παρέμβασης σε 350 οικογένειες από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, μέσω των οποίων θα διερευνηθεί η επίδραση διάφορων διατροφικών συστατικών στη διατήρηση της απώλειας βάρους στην αποφυγή επανάκτησής του.

Στην Ελλάδα, η έρευνα θα διεξαχθεί από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα αφορά οικογένειες με τουλάχιστον ένα υπέρβαρο παιδί και τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα υποβληθούν σε υποθερμιδική δίαιτα 8 εβδομάδων, διαιτολογική παρέμβαση 6 μηνών και επανέλεγχο μετά την πάροδο 6 μηνών.

Τα αποτελέσματα του έργου DiOGenes θα γνωστοποιηθούν στους φορείς δημόσιας υγείας ώστε να αναπτυχθούν στρατηγικές πρόληψης της αύξησης του σωματικού βάρους και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν. Το έργο αναμένεται να διαρκέσει συνολικά πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα εξακριβωθεί ο ρόλος των διάφορων διατροφικών συστατικών στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους και θα αναπτυχθούν καινοτομικά διατροφικά προϊόντα για την απώλεια βάρους.