e-Themis: Ηλεκτρονική Βάση Ελληνικής Νομοθεσίας

Μια νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων με νομικό περιεχόμενο παρουσίασε πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών. Η βάση e-Themis παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο σύνολο της ελληνικής νομοθεσίας (νόμοι, διατάγματα και κανονιστικές αποφάσεις, όπως δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) από συστάσεως του Ελληνικού κράτους. Το περιεχόμενό της είναι οργανωμένο σε 42 θεματικές ενότητες, ενώ παρέχεται και δυνατότητα αναζήτησης με λέξεις - κλειδιά, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών στη νομική πληροφορία που χρειάζονται. Το περιεχόμενο της βάσης επικαιροποιείται διαρκώς, ώστε να διασφαλίζεται η ακρίβεια των στοιχείων.

Η δημιουργία και ανάπτυξη της ψηφιακής βάσης e-themis (www.e-themis.gov.gr) βασίστηκε στο έντυπο υλικό, τη θεματολογία και τη μεθοδολογία άτυπης κωδικοποίησης του έργου 'Διαρκής Κώδικας Νομοθεσίας - Ραπτάρχης'. Το γεγονός αυτό προσφέρει στη βάση e-themis τα εξής πλεονεκτήματα:

  • τα νομοθετήματα καταχωρούνται θεματικά και χρονολογικά
  • γίνεται αξιοποίηση του πλούτου της νομικής πληροφορίας του έργου 'Διαρκής Κώδικας Νομοθεσίας - Ραπτάρχης' που επί δεκαετίες απετέλεσε τη μοναδική συλλογή του συνόλου της ελληνικής νομοθεσίας.

Η διαχείριση της βάσης δεδομένων πραγματοποιείται από το Τμήμα Εκδόσεων και Γραμματειακής Λογιστικής Εξυπηρέτησης της Διεύθυνσης Οικονομικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην παρουσίαση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων e-Themis, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης επεσήμανε: «Με το έργο αυτό, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που δίδουν οι Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών και στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θέτουμε το σύνολο της ελληνικής νομοθεσίας που υπάρχει από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους στη διάθεση των πολιτών και του νομικού κόσμου της χώρας. Χάρη στο έργο e-themis, είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε, με ένα μόνο κλικ με ασφάλεια, αμεσότητα και ταχύτητα και κυρίως χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση στη νομική πληροφορία, σε νόμους, διατάγματα και κανονιστικές πράξεις, όπως αυτές δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Είναι ένα έργο που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Αποτελεί μια σημαντική αναβάθμιση στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς τον πολίτη».

Η βάση e-Themis στοχεύει:

  • Στην αναβάθμιση των υπηρεσιών για τον πολίτη και στην άμεση Ηλεκτρονική Διάθεση του Διαρκούς Κώδικα Νομοθεσίας (ΔΚΝ) στο ευρύ κοινό
  • Στον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής λειτουργίας της υπηρεσίας του Υπουργείου η οποία διαχειρίζεται και επεξεργάζεται τον Κώδικα, ώστε να ανταποκριθεί στις αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς
  • Στη συμμόρφωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας με διεθνή πρότυπα και ειδικότερα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Στη δημιουργία μηχανισμού αυτοματοποίησης διαδικασιών για την αποτίμηση των κανονιστικών ρυθμίσεων μέσω υποδομών Συμμετοχικής Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας (e-Democracy).