Δημόσια διαβούλευση για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Δημόσια διαβούλευση πραγματοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγικούς φορείς και τα Επιμελητήρια για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με αφορμή την κοινοτική πρωτοβουλία 'Small Business Act for Europe' (SBA), η οποία παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2008, και στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαϊκών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Το πρώτο μέρος των διαδικασιών της διαβούλευσης πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το δεύτερο μέρος στις 3 και 4 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα, παρουσία των Υφυπουργών Ανάπτυξης κ. Αλ. Καλαφάτη και Γ. Βλάχου, του Ειδικού Γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα κ. Ελ. Σταυρόπουλου, των προέδρων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Ανάπτυξης που σχετίζονται με τις ΜμΕ, τον Πρόεδρο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) κ. Νικόλαο Δομένικο, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΕΟΜΜΕΧ) κ. Γιώργο Σουφλιά, τον Πρόεδρο του Κέντρου Τεχνολογίας και Σχεδιασμού (ΕΛΚΕΔΕ) κ. Παναγιώτη Ρεκλείτη, τον Πρόεδρο του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) κ. Νικόλαο Παπαϊωάννου και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) κ. Χαράλαμπο Χατζηδάκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην Αθήνα, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε σε μέτρα και πολιτικές για τις ΜΜΕ που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση ΕΠΕ, η αύξηση των πόρων για επενδυτικά σχέδια, η ενίσχυση 80.000 επιχειρήσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, από την Κοινωνία της Πληροφορίας και το ΤΕΜΠΜΕ κ.ά. Τόνισε επίσης την πολιτική βούληση του Υπουργείου Ανάπτυξης να ολοκληρώσει τη νομοπαρασκευαστική εργασία για τις διαδικασίες ίδρυσης εμπορικών εταιριών, να αξιοποιήσει το ΕΠΑΝ ΙΙ με συγχρηματοδότηση 3,2 δις ευρώ, να προχωρήσει σε δράσεις για τις συνεργασίες ΜΜΕ, την μετατροπή γνώσης σε καινοτομικά προϊόντα και τη διασύνδεση των ΜΜΕ με ερευνητικούς φορείς, να προωθήσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αναβαθμίσει το ρόλο του ΤΕΜΠΜΕ.

Ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας Ελ. Σταυρόπουλος παρουσίασε τις 10 κατευθυντήριες γραμμές της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας SBA, δίνοντας έμφαση σε μέτρα και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ΜΜΕ. Τόνισε επίσης, ότι στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης το ΕΠΑΝ ΙΙ συνιστά το κατεξοχήν εργαλείο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜΜΕ.

Η πρωτοβουλία Small Business Act εντάσσεται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο πολιτικής ενσωματώνοντας υφιστάμενα εργαλεία, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί από τα κράτη-μέλη και χρησιμοποιώντας ως βάση τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Μικρές Επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία Small Business Act περιλαμβάνει δέκα βασικές αρχές βάσει των οποίων προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών ΜΜΕ καθώς και πέντε νομοθετικές προτάσεις.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, συνεχίζει τη διαβούλευση και στις 14 Νοεμβρίου στην Καβάλα. Παράλληλα διενεργείται έρευνα με ερωτηματολόγια και ατομικές 'συνεντεύξεις βάθους' σε επιλεγμένους αρμόδιους φορείς σε όλη τη χώρα, σε δείγμα επιχειρήσεων και στα επιμελητήρια. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη διαμόρφωση της ελληνικής θέσης στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και τον πυρήνα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αποτελεσματικότερη στήριξη των ΜΜΕ.