Ανακοινώθηκαν τα προγράμματα 'Πράσινη Επιχείρηση 2010' και 'Πράσινες Υποδομές 2010'

Στην αναμόρφωση και δημοσίευση δύο προγραμμάτων πράσινης ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ έκαστο, προχώρησε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Πρόκειται για τα προγράμματα 'Πράσινη Επιχείρηση 2010' και 'Πράσινες Υποδομές 2010', με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), τα οποία εντάσσονται στο 'Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007 -2013'.

Στόχος του προγράμματος 'Πράσινη Επιχείρηση 2010', το οποίο χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 30.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη), είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα ενισχύσουν την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος να αποτελέσει πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και των υποστηρικτικών σε αυτές υπηρεσιών. Θα ενισχυθούν έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000 έως 200.000 ευρώ ανά αίτηση, ενώ το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης διαμορφώνεται από 35% έως 45%, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή όπου υλοποιείται η επένδυση. Η ιδία συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του προϋπολογισμού.

Οι επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνουν επενδύσεις στις κατηγορίες: διαχείριση-ανακύκλωση-διάθεση αποβλήτων, παρακολούθηση εκπομπών ρύπων και ανάπτυξη 'πράσινων' προϊόντων και διαδικασιών, ανάκτηση/εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος, ενσωμάτωση προτύπων, ανάπτυξη υποδομών και βελτίωση παραγωγικής διαδικασίας, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.

Αντίστοιχα, στόχος του προγράμματος 'Πράσινες Υποδομές 2010' είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος να αποτελέσει πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται, επίσης, με το συνολικό ποσό των 30.000.000 ευρώ και απευθύνεται σε υφιστάμενες και νεοσυσταθείσες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον ένα από τους εξής τομείς: Επεξεργασία λυμάτων (Κ.Α.Δ.: 37), Συλλογή, επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων, ανάκτηση υλικών (Κ.Α.Δ.: 38), Δραστηριότητες εξυγίανσης και άλλες υπηρεσίες για τη διαχείριση αποβλήτων (Κ.Α.Δ.: 39).

Θα ενισχυθούν έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 300.000 έως 2.500.000 ευρώ ανά αίτηση, με ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης από 30% έως 45%, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή όπου υλοποιείται η επένδυση και το μέγεθος της επιχείρησης. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 24 μήνες για υφιστάμενες επιχειρήσεις και σε 30 μήνες για νέες επιχειρήσεις, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.

Οι κύριες επιλέξιμες ενέργειες, εκ των οποίων μία τουλάχιστον πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνεται στο επενδυτικό σχέδιο, αφορούν επενδύσεις στις κατηγορίες της συλλογής, μεταφοράς, μεταφόρτωσης, προσωρινής αποθήκευσης και επεξεργασίας αποβλήτων. Επίσης, δευτερεύουσες επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση εκπομπών ρύπων (αυτόματη παρακολούθηση εκπομπών, συστήματα καταγραφής δεδομένων εκπομπών, εργαστηριακός εξοπλισμός φυσικοχημικών αναλύσεων ρύπων) και την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών προτύπων/συστημάτων.

Η δράση 'Πράσινη Επιχείρηση 2010' θα υλοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας-Διεύθυνση Bιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος και τον ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα), ενώ για το πρόγραμμα 'Πράσινες Υποδομές 2010' ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ορίζεται, επίσης, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας-Διεύθυνση Bιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 25 Μαΐου 2010 και μέχρι τις 18 Ιουνίου 2010 μέσω των δικτυακών τόπων www.ypoian.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr και www.efepae.gr. Οι προτάσεις πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή, το αργότερο σε επτά ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, σε κάποιον από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ. Η ένταξη των προτάσεων θα γίνει με φθίνουσα βαθμολογική κατάταξη, μέχρι εξαντλήσεως των διατιθέμενων πόρων ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.