Η ΕΕ βραβεύει την εξοικονόμηση ενέργειας

Συνολικά 24 βραβεία δόθηκαν φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς που μείωσαν αισθητά την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις τους. Οι νικητές των διαγωνισμών GreenLight Awards 2010 και GreenBuilding Awards 2010, ανάμεσα στους οποίους απαντώνται και δυο ελληνικές συμμετοχές, ανακοινώθηκαν σε δυο ξεχωριστές τελετές απονομής που πραγματοποιήθηκαν στις 13 και 14 Απριλίου στη Φραγκφούρτη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου IEECB'10 - 'Improving Energy Efficiency in Commercial Buildings' ('Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εμπορικών κτηρίων').

Σκοπός των βραβείων GreenLight και GreenBuilding, τα οποία θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2000 και το 2005 αντίστοιχα, είναι να προωθήσουν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Ειδικότερα, με το πρόγραμμα GreenLight ενθαρρύνεται η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού φωτισμού, ενώ με την πρωτοβουλία GreenBuilding προωθείται η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, μέσω διαφόρων μέτρων, όπως η θερμομόνωση, η αποδοτική θέρμανση και ψύξη, τα ευφυή συστήματα ελέγχου, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συλλεκτών κ.λπ.

Στην πρωτοβουλία GreenLight έχουν συμμετάσχει από το 2000 περισσότεροι από 500 οργανισμοί απ' όλη την Ευρώπη. Με την αντικατάσταση πεπαλαιωμένου φωτισμού από σύγχρονους, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης λαμπτήρες, καθώς και με τον έλεγχο της χρήσης του φωτισμού έχει επιτευχθεί συνολική εξοικονόμηση 241 GWh/έτος, ποσότητα ενέργειας που ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους περίπου 24 εκατ. ευρώ και άνω των 94 εκατομμυρίων χιλιογράμμων εκπομπών CO2.

Νικητές των βραβείων GreenLight 2010 αναδείχτηκαν οι εξής οργανισμοί (σε παρένθεση η χώρα και το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας για φωτισμό):

- Aguas do Cavado (Πορτογαλία, 39,4%)
- Δημοτικό συμβούλιο της πόλης Dagda (Λετονία, 85%)
- Decathlon (Ισπανία και Ρουμανία, Ρουμανία: 70%, Ισπανία: 35,2%)
- E-on (Γερμανία, 71,92%)
- ING Real Estate (Κάτω Χώρες, 70% κατά μέσο όρο)
- Κέντρο αιμοδιάλυσης Bearn (Γαλλία, 53%)
- Δήμος Dobrich (Βουλγαρία, 50%)
- Ξενοδοχείο NH (Ισπανία, 60,24%)
- O.S.V.O. comp (Σλοβακία, 18%)
- Ξενοδοχείο Prague Marriott (Τσεχική Δημοκρατία, 68%)
- Δημοτική υπηρεσία του Δήμου Villingen-Schwenningen (Γερμανία, 58%)
- Saule Birinius Pils (Λετονία, 76%)
- Infrax CVBA (Βέλγιο, Καλύτερος υποστηρικτής-φορέας προώθησης)

Η πρωτοβουλία GreenBuilding μετρά 185 συμμετοχές από το 2005, όταν εγκαινιάστηκε μετά την επιτυχία της πρωτοβουλίας GreenLight. Στα 286 κτήρια που καλύπτουν αυτές οι συμμετοχές εξοικονομούνται περίπου 304 GWh πρωτογενούς ενέργειας/έτος (π.χ. ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης), ποσότητα που αντιστοιχεί σε μέσο ποσοστό εξοικονόμησης 41%. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί με συνδυασμό μέτρων, κυρίως με την εγκατάσταση αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και, δευτερευόντως, με καλύτερη μόνωση του κελύφους των κτηρίων (διαχωρισμός ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον) και αποδοτικότερο φωτισμό. Έχει επίσης συμβάλει η αξιοποίηση της ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας.

Νικητές των βραβείων GreenBuilding 2010 αναδείχτηκαν, ανά κατηγορία, οι εξής οργανισμοί (σε παρένθεση η χώρα και το αποτέλεσμα εξοικονόμησης ενέργειας):

Καλύτερη εταιρική συμμετοχή:
- Brostaden (Σουηδία, 34 ανακαινισθέντα κτήρια, 38% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας)

Καλύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης:
- Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Hengersberg (Γερμανία, 81% της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας)
- Υποκατάστημα Συγγρού της Τράπεζας Πειραιώς (Ελλάδα, 30% της τελικής ζήτησης ενέργειας)
- Ξενοδοχείο NH Principe de la Paz (Ισπανία, 49% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας - 48% της κατανάλωσης φυσικού αερίου)
- Γραφείο Manschein (Αυστρία, 82% της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας - ειδική μνεία για καινοτομία)

Καλύτερα νέα έργα:
- Phoenix Plaza (Κροατία, 71% της ενεργειακής ζήτησης για θέρμανση)
- Νηπιαγωγείο Cologno Monzese (Ιταλία, 81% της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας)
- Γραφείο λιμένα Ghent (Βέλγιο, 67% της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας - ειδική μνεία για δυνατότητα αντιγραφής)
- Office ENERGYbase (Αυστρία, 72% της ενεργειακής ζήτησης για θέρμανση -ειδική μνεία για καινοτομία)

Ειδικός έπαινος της κριτικής επιτροπής: br>? AB Βασιλόπουλος (Ελλάδα, 32% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας)
- SeaBridge Logistics (Βέλγιο, 73% της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας)

Καλύτερος υποστηρικτής (φορέας προώθησης):
- Levenger (Ισπανία)
- Bengt Dahlgren (Σουηδία)

'Συγχαίρουμε τους βραβευθέντες. Ανεξαρτήτως του εάν προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι οργανισμοί που επενδύουν και καινοτομούν σε ενεργειακή απόδοση μπορούν να αποκομίσουν τεράστια οφέλη, ενώ παράλληλα συμβάλλουν καθοριστικά στην δημιουργία μιας πιο βιώσιμης Ευρώπης. Η διάδοση των βέλτιστων πρακτικών αυτού του είδους - μεταξύ άλλων με προγράμματα επιβράβευσης όπως το GreenLight και το GreenBuilding - θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική και περιβαλλοντική επιτυχία της Στρατηγικής Ευρώπη 2020', δήλωσαν οι Επίτροποι Maire Geoghegan-Quinn, αρμόδια για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, και Gunther Oettinger, αρμόδιος για την ενέργεια.

Με τις πρωτοβουλίες GreenLight και GreenBuilding, τις οποίες διαχειρίζεται το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU Joint Research Centre - JRC), εξοικονομούνται περίπου 545 GWh ετησίως, δηλαδή ενέργεια που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση δύο μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκών πόλεων. Το JRC αξιολογεί τώρα τα συνολικά αποτελέσματα και των δύο προγραμμάτων και κατά τη διάρκεια της 'Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ', στις αρχές Ιουνίου, θα δημοσιεύσει λεπτομερείς εκθέσεις που θα συνοψίζουν τα κυριότερα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, την εξοικονόμηση, τα κίνητρα και τις εμπειρίες που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες.