15 νέες επιστημονικές μελέτες με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση

Τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών που εκπονήθηκαν το 2009 με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση. Οι 15 ερευνητικές ομάδες, απαρτιζόμενες από 90 ερευνητές, παρουσίασαν τις μελέτες τους σε ένα ευρύ επιστημονικό κοινό, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητή κ. Αχιλλέα Μητσού. Στην ίδια εκδήλωση, το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανακοίνωσε και τη χρηματοδότηση του νέου κύκλου ετήσιων Επιστημονικών Μελετών για το 2011, ανανεώνοντας τη δέσμευσή του προς την ερευνητική κοινότητα για προώθηση της επιστήμης.

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα 'Ερευνητική Πολιτική', ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι 'σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, η επένδυση στη γνώση, μέσω της επιστημονικής έρευνας, είναι η μόνη που αφενός δεν επιβαρύνει ουσιαστικά τα δημόσια οικονομικά και αφετέρου βελτιώνει καθοριστικά την ανταγωνιστικότητά μας, δίνοντας διέξοδο από την ύφεση'. Αναφερόμενος στις δυνατότητες χρηματοδότησης σημείωσε ότι μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα να διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ στην έρευνα μέσα στην επόμενη τριετία.

Ο κ. Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση, αναφέρθηκε στις στοχεύσεις και δραστηριότητες του Ιδρύματος σημειώνοντας ειδικότερα για το πρόγραμμα χρηματοδότησης ετήσιων επιστημονικών μελετών ότι 'στην τριετή διάρκεια αυτής της πρωτοβουλίας έχουν χρηματοδοτηθεί 50 μελέτες και 250 ερευνητές από ένα σύνολο περίπου 1.600 προτάσεων που δεχθήκαμε' και συμπλήρωσε σχετικά με τη νέα πρόσκληση για το 2011 ότι 'είναι μια ανοιχτή ερευνητική πλατφόρμα όπου φορείς και ερευνητές μπορούν να καταθέσουν τις ιδέες και τη μεθοδολογία τους, συμμετέχοντας σε μια απλή διαδικασία, χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία και προϋποθέσεις'.

Η χρηματοδότηση επιστημονικών μελετών, χρονικής διάρκειας ενός έτους, έχει ενταχθεί στις εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση από το 2008. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, με βασικό προσανατολισμό στις νεότερες ηλικιακά ομάδες και τα επιστημονικά πεδία που έχουν μικρότερη προσβασιμότητα στις πηγές χρηματοδότησης. Παράλληλα, η δράση στοχεύει στην προώθηση συνεργασιών μεταξύ ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι δεκαπέντε μελέτες που εκπονήθηκαν κατά το 2009 με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 713 ενδιαφερουσών προτάσεων που υποβλήθηκαν μετά από δημόσια πρόσκληση. Όσο για τα αποτελέσματα των εκπονημένων μελετών, αυτά είναι διαθέσιμα στο σύνολό τους σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, (http://www.latsis-foundation.org/gr/32/anazhthsh_arxeiou_meleton.html), γεγονός που εκφράζει τη διάθεσή του Ιδρύματος για διάχυση της γνώσης και περαιτέρω αξιοποίησή της από τρίτους φορείς. Οι τίτλοι των μελετών, ανά τομέα, είναι οι εξής:

1. Life Amphibious: A Mythical Submarine Odyssey-Expedition through Greek waters in an individual, custom-made, human-powered submarine designed and built at the University of Bath Ocean Technologies Laboratory (Υπεύθυνος Ομάδας: Godson Lloyd Matthew, Φορέας: Ανεξάρτητη Ομάδα)
2. Συγκριτική Υπολογιστική Μουσική Ανάλυση Δημοτικών Τραγουδιών της Κρήτης (Αναγνωστοπούλου Χριστίνα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
3. Εκπαιδευτικό Εργαλείο Αξιολόγησης της Ανάπτυξης Παιδιών με πρόβλημα Όρασης και ή χωρίς Πρόσθετες Αναπηρίες, 0 - 4 ετών (Ζώτου Αντωνία, Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, η ΑΜΥΜΩΝΗ)
4. Εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης και συνδρομή στην επίβλεψη για την ανακαίνιση των θαλάμων νοσηλείας του παιδιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Γεννηματά της Θεσσαλονίκης (Καμαρινοπούλου Ευμορφίλη, Ανεξάρτητη Ομάδα)
5. Ψαροκάικα στις φλόγες - Η μελέτη αυτή έχει σαν στόχο να μελετήσει τον στόλο που χάθηκε αλλά πρώτιστα αυτόν που πρόκειται να χαθεί στο συνεχιζόμενο πρόγραμμα αποσύρσεων και διαλύσεων σκαφών (Καπανταγάκης Αργύρης, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών)
6. Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας: Εκπαίδευση και δημογραφική κινητικότητα στην Αλβανία και την Ελλάδα (Μπαλτσιώτης Λάμπρος, Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ))
7. Επιπτώσεις των πλούσιων σε γλυκοτοξίνες γευμάτων (ταχυφαγείας) στο αναπαραγωγικό σύστημα γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Διατροφικές λύσεις βελτίωσης των συνεπειών του σύνδρομου (Παπαβασιλείου Αθανάσιος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστή‘ιο Αθηνών)
8. Fermented Calamon olives: an unexplored ecosystem, a pool of novel lactic acid bacteria starters (Παπαδέλλη Μαρίνα, ΤΕΙ Καλαμάτας)
9. Αυτόματη Ταυτοποίηση Γραφέως Αρχαίων Επιγραφών (Παπαοδυσσεύς Κωνσταντίνος, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστη‘άτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ))
10. Διαλεκτική Εικόνας και Λόγου στην Ελληνική Γελοιογραφία (Πάστρα Κατερίνα, Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης - 'Αθηνά')
11. Ofitika Pontic: A documentation project with special emphasis on the diachrony and synchrony of the dialect (Ρεβυθιάδου Ανθή, Πανεπιστή‘ιο Αιγαίου)
12. Χαρακτηρισμός και καθαρισμός με τη χρήση laser αρχαίων νομισμάτων από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών (Σεραφετινίδης Αλέξανδρος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)
13. Ανάδειξη φυτικών εκχυλισμάτων της Ελληνικής χλωρίδας ως πιθανών θεραπειών για την οστεοπόρωση (Τέντα Ρωξάνη, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
14. Ανάδειξη με σύγχρονα μέσα του Προσωπικού Αρχείου και της Βιβλιοθήκης Αθανασίου Ευταξία (Τσιτσιπής Ιωάννης, Δήμος Αμφίκλειας)
15. Έρευνα-παρέμβαση με παιδιά που εργάζονται στο δρόμο (Τσούρτου Βασιλική, Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση 21 μελετών για το 2010, ενώ καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το έτος 2011, στα εξής γνωστικά πεδία: 1. Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, 2. Θετικές Επιστήμες, 3. Επιστήμες της Ζωής. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η πρόταση να υποβληθεί από ομάδα μελετητών με ένα συντονιστή και να μην αποτελεί μέρος διδακτορικής διατριβής ή διπλωματικής εργασίας μεταπτυχιακού προγράμματος. Ο μέγιστος αριθμός των μελών κάθε ομάδας ορίζεται στα 5 άτομα, ενώ κάθε συντονιστής και μελετητής μπορούν να συμμετέχουν μόνο σε μία μελετητική ομάδα και κάθε ομάδα δύναται να υποβάλει μόνο μία πρόταση.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συστήματος που θα ενεργοποιηθεί στον δικτυακό τόπο του Ιδρύματος την 15η Ιουνίου 2010. Ως ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 30η Ιουνίου 2010. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Ιδρύματος, η οποία θα επιλέξει έως 20 μελέτες. Η χρηματοδότηση κάθε μελέτης (ανώτατο ποσό 12.000 ευρώ) θα γίνει επί τη βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού που θα υποβληθεί μαζί με τα λοιπά στοιχεία της αίτησης. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Οκτωβρίου 2010, ενώ η εκπόνηση της μελέτης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον δικτυακό τόπο του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση (http://www.latsis-foundation.org).