275 εκατομμύρια ευρώ για 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ

Περισσότερες από 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής μεταποίησης. Το πρόγραμμα 'Ελληνική Μεταποίηση 2010', το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, διοχετεύει άμεσα στην αγορά, μέσω τεσσάρων δράσεων, 275 εκατομμύρια ευρώ με στόχο την άμεση ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις δράσεις 'Μεταποίηση στις νέες συνθήκες', 'Πράσινη Επιχείρηση 2010', 'Πράσινες Υποδομές 2010' και 'Ένδυση και Υπόδηση: Νέες Προοπτικές', οι οποίες έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας των επιλεγμένων επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της καινοτομίας σε όλα τα στάδια της δραστηριοποίησής τους, την ενθάρρυνση της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον παραγωγικών μεθόδων και, γενικότερα, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας. Σε όλες τις περιπτώσεις η επιδότηση θα κινηθεί μεταξύ του 30% και του 45% του κόστους επένδυσης, ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη.

Η πρώτη δράση, 'Μεταποίηση στις νέες συνθήκες', έχει συνολικό δημόσιο προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων (που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και έχουν τζίρο μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ). Το ύψος κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ανέρχεται από 40.000 έως 200.000 ευρώ. Με τη δράση αυτή προωθείται ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας και της διοίκησης των επιχειρήσεων, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής διαδικασίας, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, η λειτουργία των επιχειρήσεων με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, η ανάπτυξη της καινοτομίας, η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Προβλέπεται ότι θα επιχορηγηθούν περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις. Η υποβολή προτάσεων θα ξεκινήσει αρχές Μαΐου.

Δεύτερη δράση είναι η 'Πράσινη Επιχείρηση 2010', με συνολικό δημόσιο προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, η οποία απευθύνεται σε υφιστάμενες μεταποιητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 30.000 μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ η δράση στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού και, κυρίως, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, στη βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων και στη μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα, καθώς και στη συμμόρφωση επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα. Προβλέπεται ότι θα επιχορηγηθούν πάνω από 600 επιχειρήσεις, ενώ η προκήρυξη θα δημοσιευθεί άμεσα.

Η τρίτη δράση, 'Πράσινες Υποδομές 2010', έχει επίσης συνολικό προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και της διαχείρισης αποβλήτων. Αφορά τόσο σε μικρές και πολύ μικρές, όσο και σε μεσαίες επιχειρήσεις. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της διαχείρισης και εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και, ταυτόχρονα, η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων και η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων. Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 300.000 μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται ότι θα επιχορηγηθούν 100 περίπου επιχειρήσεις, ενώ η προκήρυξη αναμένεται επίσης άμεσα.

Τέλος, η δράση 'Ένδυση και Υπόδηση - Νέες Προοπτικές' έχει συνολικό δημόσιο προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και απευθύνεται τόσο σε μικρές και πολύ μικρές, όσο και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, της ένδυσης, της υπόδησης και του δέρματος. Στόχος της είναι να ενισχύσει την προβολή των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά και να αναπροσανατολίσει την εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 30.000 έως 200.000 ευρώ. Προβλέπεται ότι θα επιχορηγηθούν 350 περίπου επιχειρήσεις, ενώ η προκήρυξη θα δημοσιευθεί άμεσα.

Σύμφωνα με την υπουργό, με τις δράσεις αυτές εγκαινιάζεται μια νέα πολιτική, στοχευμένη κυρίως στον τομέα της μεταποίησης, ενώ θα ακολουθήσει, μέχρι τον Μάιο, σειρά προγραμμάτων τα οποία θα είναι επίσης στοχευμένα και θα αφορούν συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι υπηρεσίες.