Ανοικτή διαβούλευση για τον επανασχεδιασμό του Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση'

Σε δημόσια διαβούλευση για τον επανασχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ψηφιακή Σύγκλιση' καλεί η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού το σύνολο των πολιτών, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της συμμετοχής και, τελικά, της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, μέσα από την καλλιέργεια μιας διαδραστικής σχέσης μεταξύ πολίτη και κράτους.

Το Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση' έχει ως κεντρικό στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ η ανάπτυξη οριζόντιου χαρακτήρα υπηρεσιών για φορείς του Δημοσίου είναι πεδίο της στρατηγικής του. Επιπλέον σημαντική έμφαση δίνεται στην απλούστευση των διαδικασιών και την αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών. Σε διαβούλευση τίθενται οι επιμέρους αρχές, στρατηγικές και κατευθύνσεις σχεδιασμού του Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση', με στόχο τη συλλογή απόψεων για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του στρατηγικού ανασχεδιασμού του Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση', θα περιγραφεί με σαφήνεια η συνέργειά του με το Ε.Π. 'Διοικητική Μεταρρύθμιση', με έμφαση σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η συντονισμένη δράση των δύο Ε.Π. θα βελτιστοποιήσει την απόδοση τους και θα ενισχύσει την ενδυνάμωση των μηχανισμών σχεδιασμού και εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών, την προώθηση των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας, τη βελτίωση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με τις δημόσιες υπηρεσίες πολιτών και επιχειρήσεων και την ανάπτυξη διαλειτουργικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών για επίτευξη αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ συστημάτων δημοσίων υπηρεσιών.

Η διαβούλευση είναι οργανωμένη σε τέσσερις βασικούς άξονες-ενότητες και επτά συνολικά παραγράφους:

Ενότητα Α: (1) Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με το Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση' - βασικότερα προβλήματα εφαρμογής και (2) Γενικές προτεραιότητες της πολιτικής στον τομέα των ΤΠΕ.
Ενότητα Β: (3) Σύγχρονη Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, (4) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας μέσω των ΤΠΕ και (5) Ανάπτυξη και αξιοποίηση ψηφιακών υποδομών και περιεχομένου.
Ενότητα Γ: (6) Εισαγωγή τεχνολογιών και μεθοδολογιών που αφορούν το σύνολο των παρεμβάσεων.
Ενότητα Δ: (7) Γενικές Προτάσεις (όπου δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης άλλων προτάσεων για το πρόγραμμα).

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Απριλίου 2010 και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, θα οριστικοποιηθούν οι αρχές και οι αποφάσεις που θα διέπουν την εκτέλεση του προγράμματος, αλλά και τις θεματικές προτεραιότητες του. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν κείμενα διαβούλευσης σχετικά και με τη διαχείριση και παρακολούθηση του Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση' και των έργων που εντάσσονται σε αυτό.