Το GR-IX, μια εθνική υποδομή για ταχύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εγκαινιάστηκε στο ΕΙΕ

Με επιτυχία τελέστηκαν τα εγκαίνια του Εθνικού Κόμβου Διασύνδεσης Παρόχων Διαδικτύου GR-IX (Greek Internet Exchange) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). Την εκδήλωση χαιρέτησαν σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους της τεχνολογίας και της ανάπτυξης, ενώ οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του κόμβου και να ενημερωθούν από τους παρόχους για την λειτουργικότητα και τις προοπτικές του.

Οι κύριοι Νίκος Σηφουνάκης, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθ. Αχιλλέας Μητσός, Γεν. Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων), καθ. Σωκράτης Κάτσικας, Γεν. Γραμματέας Επικοινωνιών (Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) και καθ. Δημήτριος Κυριακίδης, Πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και τόνισαν τη σημασία του Εθνικού Κόμβου Διασύνδεσης GR-IX στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών Διαδικτύου.

Το GR-IX αποτελεί κόμβο ουδέτερης ανταλλαγής κίνησης Διαδικτύου που δημιουργήθηκε από το ΕΔΕΤ, με τη συμβολή του ΕΙΕ, με σκοπό την ανοικτή και χωρίς διακρίσεις διασύνδεση των Παρόχων Υπηρεσιών Διαδικτύου (Internet Service Providers - ISPs) που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, σε ταχύτητες πολλαπλάσιες των 10 Gbps, επιτρέποντας την απευθείας ανταλλαγή κίνησης IP μεταξύ τους (peering), για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των χρηστών του Διαδικτύου. Το GR-IX φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στις εγκαταστάσεις του Υπολογιστικού Κέντρου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο ΕΙΕ.

'Για τη χώρα μας, η ανάπτυξη του Διαδικτύου είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ο πλέον ασφαλής δρόμος για να συγκλίνουμε με τα ψηφιακά άλματα που συντελούνται στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και διεθνώς. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Εθνικός Κόμβος Διασύνδεσης Παρόχων Internet (GR-IX) αποτελεί μια υποδομή καθοριστικής σημασίας', επεσήμανε ο Υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης στη σύντομη ομιλία του στα εγκαίνια.

Ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι τα οφέλη από την λειτουργία του νέου κόμβου για τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, αλλά και τους πολίτες-τελικούς χρήστες είναι πολλαπλά: Υψηλές ταχύτητες σύνδεσης, ελαχιστοποίηση της όποιας καθυστέρησης στην επικοινωνία μεταξύ των παρόχων αλλά και μεταξύ των τελικών χρηστών, σημαντική μείωση του κόστους των παρόχων σε διεθνή διασύνδεση και, συνεπώς, βελτίωση της ποιότητας των διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως την αντιλαμβάνεται ο χρήστης.

Όπως σημείωσε ο κ. Υφυπουργός, η εποχή των προβλημάτων και των χρονικών καθυστερήσεων στο Διαδίκτυο για τους παρόχους και τους χρήστες ανήκει στο παρελθόν, ενώ τόνισε ότι 'το GR-IX που θα λειτουργεί, εδώ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και θα αποτελεί το μοναδικό σημείο ανταλλαγής κίνησης στο ελληνικό Διαδίκτυο, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς η ψηφιακή ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να γίνεται προς όφελος του πολίτη'. Συνεχάρη τέλος όλους όσους εργάστηκαν με επάρκεια επιστημονική, με μεθοδικότητα, αλλά και μεράκι για να εκτιναχθεί η δυναμική των υπηρεσιών του Διαδικτύου προς όφελος, εν τέλει, του κοινωνικού συνόλου.

Οι τεχνικές προδιαγραφές και δυνατότητες του κόμβου παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της ΕΔΕΤ ΑΕ, καθ. Παναγιώτη Τσανάκα, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΔΕΤ στην εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα. Προσέθεσε δε, ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την υποστήριξη δεκαπλάσιας χωρητικότητας συνδέσεων σε ταχύτητές 100Gbps και υπάρχει συστηματική προσπάθεια για εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών (πχ διασύνδεση IPv6, ενεργοποίηση Multicast), οι οποίες θα επιτρέπουν την περαιτέρω βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εννέα μεγαλύτεροι πάροχοι Διαδικτύου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι ήδη συνδεδεμένοι στον κόμβο GR-IX. Οι εκπρόσωποί τους στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στην ευελιξία και στα πολλαπλά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη λειτουργία του κόμβου, όπως η αξιοποίηση των υποδομών οπτικών ινών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Αττικής.

Μάθετε Περισσότερα