Το πρόγραμμα 'Ερευνητικές Υποδομές' και η πλατφόρμα 'Living labs' σε ημερίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

12.03.2007

Το πρόγραμμα 'Ερευνητικές Υποδομές» του 7ου ΠΠ, ο Ευρωπαϊκός Οδικός Χάρτης των Ερευνητικών Υποδομών και το δίκτυο και πλατφόρμα 'Living labs' θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής, στις 21 και 22 Μαρτίου 2007, στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας) και τη Θεσσαλονίκη (Ξενοδοχείο Μακεδονία Palace, αίθουσα Αριστοτέλης Ι), αντίστοιχα.

Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι δύο ημερίδες υποστηρίζονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γ.Δ. 'Έρευνα' και 'Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας').

Το πρόγραμμα Ερευνητικές Υποδομές, με προϋπολογισμό 1.715 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη βελτιστοποίηση της χρήσης και την αναβάθμιση των σημαντικότερων υποδομών έρευνας στην Ευρώπη. Τέτοιες υποδομές αφορούν, για παράδειγμα, πηγές ακτινοβολίας, βάσεις δεδομένων γονιδιωματικής και τράπεζες δεδομένων κοινωνικών επιστημών, Παρατηρητήρια για τις περιβαλλοντικές επιστήμες, συστήματα απεικόνισης, 'στείροι χώροι' ('clean rooms') για την ανάπτυξη νέων υλικών ή νανοηλεκτρονική, ηλεκτρονικές υποδομές επεξεργασίας δεδομένων και επικοινωνίας, καθώς και τηλεσκόπια.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στις εκδηλώσεις είναι υψηλόβαθμα στελέχη από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως οι: Δρ Χρήστος Βασιλάκος (Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, Εθνικός εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Forum για τις Ερευνητικές Υποδομές), Δρ Robert Jan Smits (Διευθυντής, Γ.Δ. 'Έρευνα', ΕΕ), Δρ Χρήστος Προφίλης, (Τομέας 'Ερευνητικές Υποδομές', Γ.Δ. 'Έρευνα', ΕΕ), Δρ Κυριάκος Μπαξεβανίδης (Τομέας GEANT και e-Υποδομές, Γ.Δ. 'Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας', ΕΕ) και Δρ Α. Κτενάς (Γ.Δ. 'Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας', ΕΕ). Την εκδήλωση στην Αθήνα θα χαιρετήσει ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ι. Τσουκαλάς, και στη Θεσσαλονίκη ο κ. Νίκος Βακάλης, Ευρωβουλευτής και Μέλος Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE).

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ρόλο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Forum για τις Ερευνητικές Υποδομές (ESFRI), τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη των Ερευνητικών Υποδομών και τις σχετικές εθνικές δράσεις, το πρόγραμμα εργασιών και την τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα 'Ερευνητικές Υποδομές' και 'e-Υποδομές (e-infrastructures)' του 7ου ΠΠ, καθώς και για το δίκτυο και την πλατφόρμα «Living labs Europe».

Μάθετε Περισσότερα