Ο αστροναύτης του Apollo 16, Charles Duke, στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Ο αστροναύτης του Apollo 16, Charles Duke, βρέθηκε την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου για την επίσημη πρώτη παρουσίαση της καινούργιας ψηφιακής παράστασης του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου με τίτλο 'Από τη Γη στη Σελήνη'. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την 50ή επέτειο από την εκτόξευση του Sputnik 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού της εβδομάδας κατάκτησης του Διαστήματος, κάθε χρόνο στις 4-10 Οκτωβρίου, όπως ορίστηκε το 1999 από τον ΟΗΕ.

Ο Charles Duke μοιράστηκε με το κοινό τη συγκλονιστική εμπειρία της επίσκεψης στη Σελήνη, την οποία περιέγραψε χαρακτηριστικά ως εξής: 'Τα συναισθήματα που βίωσα πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης, ήταν πολύ έντονα. Ήταν σα να γιορτάζεις ταυτόχρονα, τα πιο ωραία σου Χριστούγεννα, και τα πιο όμορφα γενέθλια με το καλύτερο δώρο. Αισθανόμουν πολύ οικεία, σαν να ήμουν 'σπίτι μου'. Δουλεύοντας πάνω στο έδαφος της Σελήνης επί 72 ώρες, δεν είχα αίσθηση του κινδύνου, παρότι η παραμικρή φθορά της στολής θα σήμαινε το τέλος'. Ο κ. Duke αναφέρθηκε στην εκπληκτική άποψη της Γης από τη Σελήνη, στεφανωμένης από τον κατάλευκο δακτύλιο της ατμόσφαιρας, που αιωρείται σε ένα σκοτεινό Διάστημα. Πρόκειται για ένα 'κόσμημα', όπως ο ίδιος αποκαλεί τον πλανήτη μας, ο οποίος όμως από τόσο μακριά φαίνεται εύθραυστος και τρωτός, μια εντύπωση που αποτυπώθηκε στις διάσημες πλέον φωτογραφίες του 'μπλε πλανήτη', οι οποίες, όπως πιστεύει ο ίδιος, συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Η παράσταση 'Από τη Γη στη Σελήνη' αναδεικνύει τις εντυπωσιακές όσο και εναγώνιες προσπάθειες Σοβιετικών και Αμερικανών να πατήσουν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Σελήνη, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα και ανεκπλήρωτα ως τότε όνειρα του ανθρώπου. Τα πρώτα βήματα στη Σελήνη αποδείχθηκαν πραγματικά 'ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα', που άλλαξε τον κόσμο για πάντα και αποτέλεσε το πρώτο κεφάλαιο της Μεγάλης Περιπέτειας του ανθρώπου στο Διάστημα.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες και οι επετειακές εκθέσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου: 'Έκθεση αστροφωτογραφίας David Malin & Friends', '1957-2007: Το ταξίδι του Ανθρώπου στο Διάστημα μέσα από τον ελληνικό Τύπο' και 'Τα 17 χρόνια ερευνών του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble', οι οποίες θα είναι επισκέψιμες μέχρι και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Παρουσιάστηκε επίσης το πρωτότυπο οπτικοακουστικό θέαμα με τίτλο 'Αναζητώντας τον Χωροχρόνο' με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του Πλανηταρίου από το Νοέμβριο, καθως και το Διεθνές Συνέδριο 'Communicating Astronomy with the Public 2007' που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, από 8 έως 11 Οκτωβρίου.

Για τις ώρες επίσκεψης των επετειακών εκθέσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://www.eugenfound.edu.gr/portal/gr/3000001/26052/3/1/showdoc.html

Μάθετε Περισσότερα