Φεστιβάλ και Σεμινάρια Επιστημονικών Ταινιών από το CAID

Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας διοργανώνεται, για τρίτη συνεχή χρονιά, από το Κέντρο Εφαρμοσμένου Βιομηχανικού Σχεδιασμού (CAID, Centre of Applied Industrial Design). Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 15 Δεκεμβρίου 2007.

Στόχος του Φεστιβάλ, που αναμένεται να διοργανωθεί την άνοιξη του 2008, είναι η εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης με σύγχρονα οπτικοαουστικά συστήματα, καθώς και η προώθηση και διάδοσή της στο ευρύ κοινό. Προβάλλονται ταινίες από όλο τον κόσμο, οι οποίες βασίζονται σε πραγματικά και τεκμηριωμένα στοιχεία, για προβλήματα και λύσεις σε τομείς όπως: περιβάλλον, αστρονομία, αρχαιολογία, τέχνες, βιολογία, γεωλογία, ιστορία, ιατρική, γενετική, βιολογία, ανθρωπολογία, νέες τεχνολογίες, κ.λπ. Οι ταινίες αξιολογούνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη και απονέμονται βραβεία για το επιστημονικό περιεχόμενο, τη φωτογραφία, την τεχνολογία, κ.λπ.

Στο Φεστιβάλ μπορούν να συμμετάσχουν παραγωγοί και καλλιτέχνες με ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές και εφαρμογές πολυμέσων που αφορούν επιστημονικά θέματα, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και έχουν παραχθεί την περίοδο 2005-2007. Οι παραγωγές θα πρέπει να είναι σε μορφή DVD ή Betacam SP, στα αγγλικά ή στην αρχική τους γλώσσα. Περισσότερες πληροφορίες και η αίτηση συμμετοχής είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του CAID.

Επιπλέον, το CAID διοργανώνει σεμινάριο με θέμα 'Τέχνη & Τεχνική της Επιστημονικής Ταινίας (Τ&ΤΕΤ)' και Master Class για την 'Επικοινωνία της επιστήμης στην τηλεόραση: σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία των επιστημονικών ταινιών'. Τα προγράμματα απευθύνονται σε κινηματογραφιστές, νέους επιστήμονες, δημοσιογράφους, καθηγητές και δασκάλους με επιστημονική εξειδίκευση, υπεύθυνους φορέων επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης, κ.λπ.

Το σεμινάριο 'Τέχνη & Τεχνική της Επιστημονικής Ταινίας (Τ&ΤΕΤ)', διάρκειας 185 ωρών (Οκτώβριος 2007-Ιανουάριος 2008), περιλαμβάνει εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών για την επιστημονική παραγωγή. Τα μαθήματα καλύπτουν την τεχνική για την παραγωγή μιας επιστημονικής ταινίας, τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, την έρευνα, την αγορά, τη σκηνοθεσία, την εικονογράφηση σεναρίου, τη φωτογραφία κινηματογράφου, το μοντάζ εικόνας και ήχου, κ.λπ.

Στόχος του σεμιναρίου είναι αφενός, να δώσει στους κινηματογραφιστές την εξειδίκευση για την παραγωγή επιστημονικών ταινιών και, αφετέρου, στους επιστήμονες τα απαραίτητα εργαλεία και τις στοιχειώδεις γνώσεις για να μπορέσουν να δουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους να αποτυπώνονται σε μια ταινία.

Το Master Class 'Επικοινωνία της επιστήμης στην τηλεόραση: σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία των επιστημονικών ταινιών', διάρκειας 50 ωρών (Φεβρουάριος 2008), θα πραγματοποιηθεί από τον διακεκριμένο Ισπανό Καθηγητή Οπτικοακουστικών και Επικοινωνίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ναβάρα, δημοσιογράφο και παραγωγό, Bienvenido Leon. Θα καλύψει θέματα που αφορούν το συνδυασμό επιστήμης και τηλεόρασης, την παραγωγική διαδικασία, την αφήγηση και τις τεχνικές δράματος, το σενάριο, τις ειδικές τεχνικές για το επιστημονικό σινεμά, τα στάδια πριν και μετά την παραγωγή, κ.λπ.

Πληροφορίες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής, το ακριβές πρόγραμμα και το κόστος συμμετοχής είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο του CAID.

Μάθετε Περισσότερα