2ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών στην Αθήνα

Μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Γη από το κλιματικό χάος; Υπάρχει η απιστία στα γονίδιά μας; Οι απαντήσεις σε πολλά επιστημονικά ερωτήματα θα δοθούν στη μεγάλη οθόνη, κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών που θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 22 Απριλίου 2007, στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το CAID (Centre of Applied Industrial Design, Κέντρο Εφαρμοσμένου Βιομηχανικού Σχεδιασμού), σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης με σύγχρονα οπτικοαουστικά συστήματα, καθώς και η προώθηση και διάδοσή της στο ευρύ κοινό. Οι ταινίες που θα προβληθούν βασίζονται σε πραγματικά και τεκμηριωμένα στοιχεία για προβλήματα και λύσεις σε τομείς όπως: ιατρική, γενετική, βιολογία, ανθρωπολογία, βιομιμητική, κοσμολογία και νέες τεχνολογίες.

Συνολικά θα προβληθούν 36 ταινίες από Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδά, Σενεγάλη, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Οι ταινίες επιλέχθηκαν από 80 συνολικά ταινίες από 18 χώρες, και έχουν τίτλους: 'Δημόκριτος και η Σύγχρονη Κοσμολογία', 'Η μεγάλη επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας', 'Ο κύκλος της ζωής', 'Η διάσταση του Νταλί', 'Η βαριά δηλητηρίαση του Μπετόβεν', 'Ο μετεωρίτης του Τουταγχαμώνα', 'Οι παγετώνες της Ισλανδίας λιώνουν', κ.ά.

Επτά από τις ταινίες αυτές θα βραβευθούν, κατόπιν αξιολόγησης από 9μελή Διεθνή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες από τον επιστημονικό, κινηματογραφικό και δημοσιογραφικό χώρο. Παράλληλα, θα δοθούν διαλέξεις από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Σημειώνεται πως ο θεσμός του Φεστιβάλ ξεκίνησε το 1999 στην Πορτογαλία, με τα Φεστιβάλ TELEciencia, και έχει διαδοθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στα Φεστιβάλ συμμετέχουν φορείς που δραστηριοποιούνται στη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της σχέσης έρευνας- βιομηχανίας και για την αξιοποίηση νέων φιλικότερων μέσων για τη διάδοση των επιστημών. Το CAID είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, με εμπειρία στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέες τεχνολογίες και στη διοργάνωση σχετικών φεστιβάλ, όπως τα Διεθνή Βραβεία Mobius.

Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιούνται απογεύματα, στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα), με ελεύθερη είσοδο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το CAID (τηλ.: 210 7251893, e-mail: caid@otenet.gr).

Μάθετε Περισσότερα