Έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Η προστασία εργαζομένων και πληθυσμού από την επίδραση των ακτινοβολιών είναι το θέμα της έκθεσης της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) που πραγματοποιείται από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2007 στον Πολυχώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης (Λεωφόρος Μεσογείων 119). Το κοινό έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις δράσεις της ΕΕΑΕ που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πυρηνική ενέργεια, την πυρηνική τεχνολογία και την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τις τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μέρος του εξοπλισμού μετρήσεων ακτινοβολιών και προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό για θέματα όπως ο έλεγχος και η αδειοδότηση εργαστηρίων όπου γίνεται χρήση ακτινοβολιών, ο έλεγχος ραδιενέργειας περιβάλλοντος, η δοσιμέτρηση προσωπικού, η αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ο έλεγχος διατάξεων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Παράλληλα, λειτουργεί ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους επισκέπτες, και κυρίως στα παιδιά, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις ακτινοβολίες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Ιωάννης Τσουκαλάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Λεωνίδας Καμαρινόπουλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Χρήστος Ζερεφός και ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Δ. Νιάρχος.

Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στην εξαιρετικά καλή παρουσία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Υπογράμμισε επίσης πως η εκπαιδευτική δράση της ΕΕΑΕ σε θέματα ακτινοπροστασίας και ραδιολογικής ασφάλειας έχει επιβραβευτεί έμπρακτα, καθώς έχει οριστεί από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ως Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης. Στο αξιοσημείωτο επιστημονικό έργο της Επιτροπής αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας καθ. Ι. Τσουκαλάς.