Πρόσκληση 8 εκατ. ευρώ για ερευνητικές συνεργασίες με τα Δυτικά Βαλκάνια

31.01.2007

Η ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με κράτη μέλη της ΕΕ, είναι ο στόχος της πρόσκλησης για διεθνή συνεργασία του προγράμματος 'Ερευνητικό Δυναμικό' (Ειδικό Πρόγραμμα 'Ικανότητες') του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο. Ο προϋπολογισμός για το 2007 ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν περίπου 7-8 έργα, διάρκειας τριών ετών, σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο του 7ου ΠΠ.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν κοινοπραξίες με τρεις, τουλάχιστον, εταίρους: έναν από τα Δυτικά Βαλκάνια, έναν από περιφέρεια σύγκλισης ή απόκεντρη περιφέρεια της ΕΕ και έναν από άλλο κράτος μέλος. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι δημόσια ή ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα, τα οποία λειτουργούν είτε ανεξάρτητα είτε στο πλαίσιο ενός τοπικού οργανισμού και δεν αποτελούν παράρτημα οργανισμού με έδρα σε άλλη χώρα.

Στο πλαίσιο του έργου χρηματοδοτούνται διακρατικές αμφίδρομες αποσπάσεις ερευνητικού προσωπικού από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε άλλα κράτη μέλη, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, η πρόσληψη ερευνητών στα κέντρα των Δυτικών Βαλκανίων, η αγορά, ανάπτυξη ή αναβάθμιση εξοπλισμού, η διοργάνωση συνεδρίων και η συμμετοχή σε συναντήσεις εργασίας, δράσεις ενημέρωσης για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των κέντρων που συμμετέχουν στο έργο, κ.ά.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 24η Απριλίου 2007. Το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει στο 100% των επιλέξιμων δαπανών.

Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στη διαμόρφωση βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ ανταγωνιστικών ερευνητικών κέντρων στις περιφέρειες σύγκλισης, τις απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια και τα κράτη μέλη, με στόχο την περιφερειακή συνεργασία και ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως το ΕΚΤ λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα 'Ερευνητικό Δυναμικό' (Επικοινωνία: Γ. Τζένου, τηλ.: 210 7273965, e-mail: tzenou@ekt.gr). Συμμετέχει επίσης σε έργα για την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών με τα Δυτικά Βαλκάνια (ERA-WESTBALKAN, ERA-WESTBALKAN+), στο πλαίσιο των οποίων έχει αναπτυχθεί online βάση για την ανεύρεση συνεργατών από τις χώρες αυτές και την από κοινού υποβολή προτάσεων.