Πρόταση ΕΕ για ανοικτή πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα του 7ου ΠΠ

Τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων που συγχρηματοδοτούνται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο θα πρέπει να δημοσιεύονται σε αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης, το αργότερο έξι μήνες μετά την αρχική δημοσίευσή τους σε επιστημονικά περιοδικά ή/και πρακτικά συνεδρίων της επιλογής των επιστημόνων, σύμφωνα με πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Έρευνα (EURAB).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, οι επιστήμονες που συμμετέχουν σε έργα του 7ου ΠΠ θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τα επιστημονικά περιοδικά στα οποία θα υποβάλλουν τα ερευνητικά αποτελέσματα για δημοσίευση. Όταν η δημοσίευση γίνεται δεκτή, θα είναι υποχρεωμένοι να τα υποβάλλουν και σε αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης. Τα αποθετήρια μπορεί να είναι τοπικοί οργανισμοί ή φορείς που εξειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Θα έχουν, δε, το δικαίωμα να αποδεσμεύουν άμεσα τα μεταδεδομένα της δημοσίευσης, ενώ πρόσβαση στο πλήρες κείμενό της θα παρέχουν μετά από το χρονικό διάστημα που καθορίζει ο συγγραφέας, το οποίο δεν θα υπερβαίνει, ωστόσο, τους έξι μήνες.

Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι η προβολή της έρευνας που συγχρηματοδοτεί η ΕΕ, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη που αποφέρουν οι επενδύσεις στην έρευνα, καθώς και η μείωση του κόστους των επενδύσεων για τους δημόσιους οργανισμούς. Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Έρευνα επισημαίνει ότι οι δημόσιοι αυτοί οργανισμοί χρηματοδοτούν τριπλά την έρευνα, καθώς καλύπτουν τις δαπάνες πρώτον, για τη διεξαγωγή της έρευνας, δεύτερον, για την αξιολόγηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και, τρίτον, για τις συνδρομές στα επιστημονικά περιοδικά που δημοσιεύουν τελικά τα αποτελέσματα αυτά.

Η σχετική έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινά πρότυπα και διαλειτουργικότητα των αποθετηρίων ανοικτής πρόσβασης. Προτρέπει τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή, ενώ προτείνει ακόμα και την προκήρυξη σχετικών προσκλήσεων, στο πλαίσιο του 7ου ΠΠ, για τη διευκόλυνση της χρήσης των αποθετηρίων ανοικτής πρόσβασης.

Μάθετε Περισσότερα