Ημερίδα για τις Βιβλιοθήκες των Τραπεζών στην Ελλάδα

Οι βιβλιοθήκες των ελληνικών τραπεζών, οι συλλογές και οι συνεργασίες τους με άλλους φορείς παρουσιάστηκαν στην ημερίδα 'Οι Βιβλιοθήκες των Τραπεζών στην Ελλάδα: δυνατότητες συνεργασίας με άλλους φορείς', που διοργάνωσαν οι Βιβλιοθήκες των Τραπεζών Ελλάδος, Εθνικής, Αγροτικής και Alpha, το Νοέμβριο στην Αθήνα. Στην ημερίδα συμμετείχε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που παρουσίασε τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες και τις προοπτικές συνεργασίας με τις βιβλιοθήκες τραπεζών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι συλλογές της Βιβλιοθήκης της Τράπεζας της Ελλάδος, η ιστορική διαδρομή και οι προοπτικές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Εθνικής Τράπεζας, η Βιβλιοθήκη του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας και ο ιδιαίτερος ρόλος της στην έρευνα, η Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο της Αγροτικής Τράπεζας, οι συλλογές της Alpha Bank, η Βιβλιοθήκη της Εμπορικής Τράπεζας ως κέντρο πληροφόρησης, οι βιβλιοθηκονομικές και αρχειονομικές πρακτικές και η διαχείριση της γνώσης της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.

Όσον αφορά τις συνεργασίες με άλλους φορείς, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Ιόνιου Πανεπιστημίου (Σχολή Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας) και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης παρουσίασε επίσης την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του για Επιστήμη και Τεχνολογία και, ιδιαίτερα, το ψηφιακό περιεχόμενο που διαθέτει σε θέματα Οικονομίας, Διοίκησης και Αγοράς από ελληνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων, επιστημονικά περιοδικά, ηλεκτρονικά βιβλία, ψηφιοποιημένες ελληνικές συλλογές, ειδικές θεματικές συλλογές και επιλεγμένες πηγές στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, αναφορά έγινε στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο και τις εξατομικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης (βιβλιογραφικές αναφορές και citation index, Επιστημονικά δημοσιεύματα πλήρους κειμένου).

Οι προτάσεις για τη συνεργασία του ΕΚΤ με τις βιβλιοθήκες των τραπεζών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη κοινοπρακτικού σχήματος για την από κοινού πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης, τη συνεργασία σε θέματα ψηφιοποίησης συλλογών και αρχειακού υλικού που διαθέτουν, καθώς και τη συμμετοχή των συγκεκριμένων βιβλιοθηκών στο Εθνικό Δίκτυο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ) που συντονίζει το ΕΚΤ.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία τόσο μεταξύ των βιβλιοθηκών, όσο και με τη νεοσύστατη ομάδα των ειδικών βιβλιοθηκών. Επιπλέον, συζητήθηκε η δημιουργία συλλογικού καταλόγου των τραπεζικών βιβλιοθηκών και η λειτουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφόρησης χρηστών. Προτάθηκε, δε, η διοργάνωση ενός συνεδρίου σε τακτική βάση.

Οι περισσότερες από τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης της Τράπεζας της Ελλάδος.