Eγκαίνια του νέου Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου του ΕΚΤ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 25 χρόνων λειτουργίας του, το ΕΚΤ εγκαινιάζει το νέο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του. Η εκδήλωση 'Ψηφιακή Βιβλιοθήκη - Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο ΕΚΤ: Ανοικτή Πύλη στην Παγκόσμια Γνώση' θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2006, ώρα 19:00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Σε ένα σύγχρονο διαλειτουργικό περιβάλλον, με μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και χρήση 'έξυπνων καρτών', το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο εξασφαλίζει στους επισκέπτες πρόσβαση σε τεράστιο όγκο περιεχομένου Επιστήμης και Τεχνολογίας (περισσότερα από 12.000 ηλεκτρονικά περιοδικά, 3.000 ηλεκτρονικά βιβλία, 80 ελληνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, ψηφιοποιημένες συλλογές) και σε μεγάλο αριθμό υπηρεσιών.

Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο είναι εγκατεστημένο σε ένα φιλικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας 'Κ.Θ. Δημαράς' στο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές, στελέχη επιχειρήσεων αλλά και το ευρύ κοινό, έχουν πλέον τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην παγκόσμια γνώση. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί επίσης ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο δημόσιας πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Διευθυντής του ΕΚΤ κ. Ευάγγελος Μπούμπουκας, με θέμα 'Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: χθες-σήμερα-αύριο', ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, με θέμα 'Πολιτισμός στην ψηφιακή εποχή', ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Γεώργιος Πενέλης με θέμα 'Πανεπιστημιακή τεχνολογική εκπαίδευση' και η Προϊσταμένη Τμήματος Στρατηγικής & Ανάπτυξης ΕΚΤ Δρ Εύη Σαχίνη με θέμα 'Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο ανοικτής πρόσβασης'. Θα ακολουθήσει περιήγηση στο νέο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο και επίδειξη της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΕΚΤ.

Η πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ (www.ekt.gr). Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: 25 χρόνια πρόσβαση στη γνώση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας. Οι υπηρεσίες του απευθύνονται στο σύνολο της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εντάσσεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας

Με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και με άρτιες τεχνολογικές υποδομές, το ΕΚΤ εστιάζει τις δραστηριότητές του στη διαχείριση και οργάνωση περιεχομένου Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο διαθέτει μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του. Παράλληλα, παρέχει πληροφόρηση για θέματα έρευνας και καινοτομίας, και υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Περισσότερες Πληροφορίες
κα Ελένη Κουβέλου, τηλ.: 210 7273902, e-mail: ekouve@ekt.gr
κ. Μαργαρίτης Προέδρου, τηλ.: 210 7273966, e-mail: mproed@ekt.gr