Περιφερειακή πολιτική και χρηματοδότηση της καινοτομίας

Οι περιφερειακές πολιτικές και η χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε πέντε ευρωπαϊκές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Κεντρική Μακεδονία, εξετάζονται στο έργο 'Development of specific regional policies through the analysis of early-stage financing opportunities for innovative start-ups and spin-offs (SEED-REG)'. Στόχος του έργου, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG IIIC East της ΕΕ, είναι η αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται από ερευνητικούς οργανισμούς και η ενίσχυση των εργαλείων χρηματοδότησης για την εκκίνηση και ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στο έργο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και άλλοι πέντε οργανισμοί από το Βρανδεμβούργο, τη Σλοβενία, την Κεντρική Βοημία και την Κεντρική και Δυτική Ουγγαρία. Οι δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της καινοτομίας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και τεχνογνωσίας, καθώς και τη μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία περιφερειακών ταμείων κεφαλαίων σποράς και μηχανισμών χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω της ανάπτυξης spin-off εταιρειών.

Κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του έργου, εκπονήθηκαν εκθέσεις για την καινοτομία στις εμπλεκόμενες περιφέρειες, ενώ αξιολογήθηκαν 21 καλές πρακτικές, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που αφορούν καινοτόμα εγχειρήματα κατά το αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα της καταγραφής αυτής θα οδηγήσουν σε προτάσεις για χρηματοδοτικά μοντέλα. Το έργο ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2007.

Περισσότερες πληροφορίες:
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΕΚΕΤΑ
Κατερίνα Παπαδοπούλου
Τηλ: 2310 498206, e-mail: kpap@thestep.gr
http://seed-reg.innostart.hu

Μάθετε Περισσότερα