Νέα έκδοση για την Περιφερειακή καινοτομία στην Ελλάδα

Μια νέα έκδοση για τα Ελληνικά Περιφερειακά Προγράμματα Καινοτόμων Δράσεων ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του έργου NetForce 2006 με τη συνεργασία των 13 Περιφερειών της Ελλάδας. Πρόκειται για την 4η έκδοση με τίτλο 'Showcasing Innovative Greece', που συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τις δύο πρώτες γενιές προγραμμάτων για την καινοτομία στην Περιφέρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα, η έκδοση περιλαμβάνει πληροφορίες για την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τα εθνικά προγράμματα για την Καινοτομία στην Περιφέρεια, δράσεις δικτύωσης, όπως το ευρωπαϊκό δίκτυο Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ για την καινοτομία, όπως η πρωτοβουλία Innovation 2010. Επιπλέον, διατίθενται στοιχεία για την καινοτομία στην Ελλάδα ανά περιφέρεια και βιομηχανικό κλάδο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα clusters, καθώς και σε οριζόντια ζητήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη της καινοτομίας, όπως το νομοθετικό πλαίσιο, το ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο στην Περιφέρεια, κ.ά.

Η έκδοση είναι διαθέσιμη, στην αγγλική γλώσσα, στο δικτυακό τόπο: www.rinonet.org. Για περισσότερες πληροφορίες ή την απόκτηση αντιτύπων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα ’ννα Ανδρικοπούλου, project manager των Καινοτόμων Δράσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου (τηλ.: 210 6423563, fax: 210 6453979, e-mail: aadricop@ath.forthnet.gr).

Tο έργο NetForce 2006 αποτελεί συνέχεια του έργου RIPE που υλοποιήθηκε την περίοδο 2002-2003 από το οποίο προέκυψε το σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Στόχος του NetForce 2006 είναι η ενδυνάμωση της περιφερειακής καινοτομίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου, με την εφαρμογή μιας σειράς διατομεακών καινοτόμων δράσεων. Το έργο εστιάζεται στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δικτύων / clusters για την προώθηση νέων προϊόντων και την ενθάρρυνση ίδρυσης καινοτόμων επιχειρήσεων που συνδέονται με εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και επιστημονικά κέντρα.

Σημειώνεται πως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι συντονιστής του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας (www.hirc.gr), ενώ λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα 'Περιφέρειες της Γνώσης' του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη περιφερειακών συσπειρώσεων με γνώμονα την έρευνα.