Νέο Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας έως το 2008

Η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στο 7% και της πληθυσμιακής κάλυψης στο 90% έως το 2008 είναι οι δύο βασικοί στόχοι για το Ψηφιακό Αλμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, κατά τη διάρκεια πρόσφατης κοινής συνέντευξης τύπου των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών για την ευρυζωνικότητα και την ψηφιακή σύγκλιση.

Ο κ. Αλογοσκούφης παρουσίασε το 'Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας έως το 2008', το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ και αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, καθώς και την ενίσχυση της προσφοράς και της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για τη δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών σε 75 δήμους της Περιφέρειας, τα οποία θα διασυνδέσουν περισσότερα από 2.500 σημεία δημοσίου ενδιαφέροντος, τη δημιουργία ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων σε περισσότερους από 140 δήμους και 20 Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, την ευρυζωνική διασύνδεση σχολείων της χώρας στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, καθώς και τη δημιουργία περισσοτέρων από 770 σημείων ασύρματης πρόσβασης (wireless hotspots) σε σχεδόν 400 ιδιωτικές επιχειρήσεις, από τον τουριστικό, κυρίως, κλάδο.

Επιπλέον, προβλέπεται η αξιοποίηση του δορυφόρου HellasSAT για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε νησιά και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, η ανάπτυξη 'έξυπνων οικισμών' με ευρυζωνικές υποδομές και η ενίσχυση εξειδικευμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών για ’τομα με Αναπηρία. Ενθαρρύνονται, δε, ιδιωτικές επενδύσεις για ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες, κυρίως στην Περιφέρεια. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται, επίσης, δράσεις για την εξοικείωση και την ενημέρωση των πολιτών σε περισσότερα από 85 σημεία σε όλη τη χώρα

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης επεσήμανε ότι ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών αποτελεί πηγή οικονομικής ανάπτυξης και εξασφάλισης της απασχόλησης και συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης στην προκήρυξη δράσης, προϋπολογισμού 36,4 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό την υλοποίηση έργων προηγμένων τηλεπικοινωνιακών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση στο Διαδίκτυο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2006, υπό την αιγίδα και με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.