Καινοτόμες ψηφιακές δημιουργίες βραβεύθηκαν στο 6ο Εθνικό Φεστιβάλ Mobius

Μια πολύπλευρη ψηφιακή παρουσίαση της Ακρόπολης των Αθηνών και μια εικονική χρονομηχανή που ταξιδεύει τους χρήστες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Κύπρου βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, στον 6ο Εθνικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας Mobius που διοργάνωσε το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών) στις 6-7 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη και ενδυνάμωση της ψηφιακής δημιουργίας, η προβολή των καινοτομιών στην ψηφιακή έκδοση, καθώς και η διάδοση εμπειριών και τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό της παραγωγής πολυμέσων σε διεθνές επίπεδο. Τα Διεθνή βραβεία Mobius διοργανώνονται από το 1992, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Paris 8, και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του CNRS (Centre National de Recherche Scientifique), του CNET (Centre National d' Etudes des Telecommunications) και άλλων Οργανισμών και Υπουργείων αρμόδιων για την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Στο φετινό εθνικό διαγωνισμό συμμετείχαν 20 DVD/CD-ROM και δικτυακοί τόποι. Το Βραβείο Mobius 'Πολιτισμός' απέσπασε το έργο 'Ακρόπολη των Αθηνών' της εταιρίας CYBERVIEW και το Βραβείο 'Εκπαίδευση' το CD-ROM 'Ιστορία και Αρχαιολογία της Κύπρου: Από τη Νεολιθική ως και τη Ρωμαϊκή Εποχή', το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία CYBERTECHNICS, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γ. Λεβέντη και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, και αναμένεται να αξιοποιηθεί στα σχολεία της Κύπρου.

Το Βραβείο 'Μυθοπλασίας' απονεμήθηκε στο videogame 'Καλαμιώτου_02' της ομάδας Mamai του Πανεπιστημίου Αθηνών. To Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού βραβεύτηκε με το Ειδικό Βραβείο Mobius για την εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, καθώς και για το σύνολο των πολυμεσικών εφαρμογών που αναπτύσσει για την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

Τέλος, Ειδική Μνεία στην κατηγορία 'Επιστήμη' απέσπασε το blog 'www.bees.gr' του Κώστα Κουτσούκου, το οποίο παρέχει πληροφορίες για τη μελισσοκομία, από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι έως συνταγές που βασίζονται στο μέλι. Στη φετινή διοργάνωση απονεμήθηκε για πρώτη φορά το Βραβείο Γαλλοφωνίας Mobius, με πρωτοβουλία της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, στον Ειδικό Γραμματέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Βασίλη Ασημακόπουλο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επικοινωνίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, του πολιτισμού, κ.ά. Τη βράβευση ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Παραγωγή στο χώρο της ψηφιακής δημιουργίας.