Περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους μέσω κινητού τηλεφώνου

Ένα καινοτόμο σύστημα περιήγησης που επιτρέπει στους επισκέπτες αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ως πολυμεσικό οδηγό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου AGAMEMNON. Πρόκειται για ένα διαδραστικό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να φωτογραφίσει το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, με ένα 3G κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή, να στείλει τη φωτογραφία στην κεντρική βάση του AGAMEMNON και, στη συνέχεια, να λάβει σχετικές πληροφορίες (κείμενα, video, εικόνες, 3D αναστηλώσεις, κ.ά.).

Το σύστημα παρέχει επίσης τη δυνατότητα σχεδιασμού περιηγήσεων μέσα σε έναν αρχαιολογικό χώρο, με βάση τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, το γνωστικό επίπεδο και το διαθέσιμο χρόνο του κάθε επισκέπτη. Η διαδρομή ανανεώνεται συνεχώς, καθώς ο επισκέπτης κινείται στο χώρο, ενώ το σύστημα δέχεται και φωνητικές εντολές σχετικά με τα αντικείμενα ή τους χώρους για τα οποία ο επισκέπτης ενδιαφέρεται να ενημερωθεί.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (πρόγραμμα 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (IST)'). Υλοποιήθηκε από οργανισμούς με μεγάλη εμπειρία στους τομείς της αρχαιολογίας και των νέων τεχνολογιών από την Ιταλία (ΤxT Solutions, Πανεπιστήμιο της Γένοβας, Ίδρυμα Paestrum) το Ηνωμένο Βασίλειο (MJC2) και την Ελλάδα (ΑΝΚΟ, 4η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού).

Σύμφωνα με το συντονιστή του έργου, κ. Matteo Villa, το σύστημα μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, αφενός επειδή οι οργανισμοί δεν χρειάζεται να επενδύουν ή να διατηρούν ηλεκτρονικά συστήματα περιήγησης και, αφετέρου, επειδή αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Επιπλέον, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της ασφάλειας των χώρων, διαμορφώνοντας ένα κλειστό σύστημα παρακολούθησης με βάση τις εικόνες των επισκεπτών.

Το διαδραστικό σύστημα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά στους αρχαιολογικούς χώρους Paestrum της Ιταλίας και των Μυκηνών. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία της τεχνολογίας αναγνώρισης των εικόνων είναι ιδιαίτερα θετικά, ενώ απαιτούνται κάποιες βελτιώσεις για μνημεία που δεν έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γένοβας αξιοποιούν ακόμα και Συστήματα Εντοπισμού Θέσης (GPS) για την ενίσχυση της αναγνώρισης εικόνων, αν και τα συγκεκριμένα συστήματα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα σε πολλά κινητά τηλέφωνα. Όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται από δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, το σύστημα AGAMEMNON καλύπτει συνδέσεις χαμηλού εύρους ζώνης, αλλά παρέχει λιγότερες πληροφορίες στους επισκέπτες.

Μάθετε Περισσότερα