Η ΕΕ παρουσίασε τα 10 σημεία της ευρείας στρατηγικής για την καινοτομία

27.09.2006

Το νέο πρόγραμμα 10 σημείων για την ενίσχυση της καινοτομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα συζητηθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία, τον Οκτώβριο, παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προτεραιότητα της ευρείας στρατηγικής για την καινοτομία είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της βιομηχανίας, για την ανάπτυξη 'πρωτοπόρων αγορών' με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα της Επιτροπής διαμορφώθηκε κατόπιν αιτήματος της εαρινής Συνόδου Κορυφής του 2006 και επικεντρώνεται σε τομείς όπως οι μεταφορές, η υγεία, η εσωτερική ασφάλεια, η οικολογική καινοτομία, κ.λπ. Συγκεκριμένα, οι 10 προτεραιότητες της Επιτροπής για την καινοτομία είναι οι ακόλουθες:
- Δημιουργία εκπαιδευτικών συστημάτων φιλικών προς την καινοτομία
- Δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Τεχνολογίας
- Δημιουργία ενιαίας αγοράς εργασίας για τους ερευνητές
- Ενίσχυση δεσμών μεταξύ έρευνας-βιομηχανίας
- Ενθάρρυνση της περιφερειακής καινοτομίας μέσω των νέων προγραμμάτων πολιτικής της συνοχής
- Μεταρρύθμιση των μέτρων για την Ε&Α και την κρατική βοήθεια στην καινοτομία και καλύτερος προσανατολισμός των φορολογικών κινήτρων για την Ε&Α
- Μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας
- Ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες - πρωτοβουλία για τα τέλη δικαιωμάτων δημιουργού ? Ανάπτυξη στρατηγικής για φιλικές προς την καινοτομία 'πρωτοπόρες αγορές'
- Υποκίνηση της καινοτομίας μέσω δημοσίων συμβάσεων.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τις πρωτοπόρες αγορές, ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ανάπτυξη μιας έξυπνης αγοράς με σχεδόν μηδενικές ενεργειακές ανάγκες, η οποία, αφενός, θα διασφαλίζει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες (π.χ. νέα συστατικά και υλικά, πηγές ενεργειακού ανεφοδιασμού, νέες υπηρεσίες, κ.ά.) και, αφετέρου, θα περιορίζει την εξάρτηση της Ευρώπης από την παραγόμενη από ορυκτά καύσιμα ενέργεια και θα μείωνε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Μάθετε Περισσότερα