Εκδηλώσεις για τη 'Βραδιά Ευρωπαίου Ερευνητή' στις 22 Σεπτεμβρίου

Από διαδραστικές εκδηλώσεις για την αναβίωση της αργοναυτικής εκστρατείας και της απολογίας του Σωκράτη, έως beach party και μουσικές συναυλίες περιλαμβάνουν οι φετινές εκδηλώσεις για τη 'Βραδιά του Ευρωπαίου Ερευνητή', που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2006 σε διάφορες πόλεις της χώρας. Σχετικές εκδηλώσεις διοργανώνονται, την ίδια μέρα, σε 100 ευρωπαϊκές πόλεις, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 'Ερευνητές στην Ευρώπη'.

Στόχος της 'Βραδιάς του Ευρωπαίου Ερευνητή' είναι να έρθουν οι επιστήμονες πιο κοντά στο ευρύ κοινό, να γίνει πιο ελκυστική η επιστημονική καριέρα για τους νέους και να αυξηθεί η ελκυστικότητα της Ευρώπης ως χώρος εργασίας για τους ερευνητές. Βασικό μήνυμα είναι ότι η επιστημονική έρευνα είναι συναρπαστική, με εφαρμογές σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, ενώ οι ίδιοι οι ερευνητές ζουν μια 'φυσιολογική' ζωή, έχουν οικογένεια, ελεύθερο χρόνο και ενδιαφέροντα εκτός της επιστήμης. Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

'Βραδιά του Ευρωπαίου Ερευνητή: οι ελληνικές εκδηλώσεις'
(Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογίας, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, Πανεπιστήμιο Πατρών)

- Ηράκλειο: επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium και ξενάγηση στον κόσμο της θάλασσας και των θαλάσσιων οργανισμών

- Πάτρα: διάλεξη με θέμα την κρυσταλλογραφία και τη συμβολή της στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου της Ελληνικής Κρυσταλλογραφικής Εταιρείας, περιήγηση στη Γέφυρα του Ρίου και προβολή σχετικών βίντεο, συναυλία στο χώρο του Κάστρου του Ρίου

- Βόλος: αναβίωση της αργοναυτικής εκστρατείας, σύνδεση ιστορίας- μυθολογίας- έρευνας, μουσική συναυλία.

'Εμπνευστείτε από τους προγόνους: Σύγχρονη επιστήμη, αρχαία σοφία'
(Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

- Αθήνα, Αγρίνιο, Λαμία: διαδραστικές συναντήσεις εργασίας με θέμα τον τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων, την αναστήλωση και τη ζωγραφική αγγείων, την επίδραση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στα αρχαία μνημεία, καθώς και θεατρική παράσταση με θέμα την απολογία του Σωκράτη, ως πρώτου ερευνητή της ανθρώπινης φύσης, κ.ά.

'Μια βραδιά στην παραλία με τους ερευνητές της ωκεανογραφίας'
(Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων)

- Αθήνα (πλαζ Βάρκιζας): beach party με σειρά ενημερωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως παιχνίδια γνώσεων, πειράματα, θεματικές προβολές, συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορό, αγώνες beach volley, κ.ά.

'Φεστιβάλ Έρευνας: η κουκουβάγια της έρευνας στους δρόμους της Αθήνας'
(Πανεπιστήμιο Αθηνών)

- Αθήνα, Αίγινα, Γραμματικό, Καπανδρίτι, Κέα: πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και φοιτητές θα «βγουν στο δρόμο» και θα συνομιλήσουν με τον κόσμο για τη δουλειά των ερευνητών και το «επιστημονικό προϊόν» που παράγουν. Τα μυστικά των ερωτηματολογίων και η ανάλυση των απαντήσεων, η προστασία του περιβάλλοντος στην καθημερινή ζωή, η συμβουλευτική ψυχολογία και η μουσική αγωγή στην εκπαίδευση, καθώς και άλλα θέματα θα διερευνηθούν μέσα από συζητήσεις, παραστάσεις, συναυλίες, κ.ά.