Απονεμήθηκαν τα Βραβεία για τον 'Ευρωπαίο Εφευρέτη 2006'

Καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες που αφορούν την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β, την ανάπτυξη ενός chip DNA, την αύξηση της πυκνότητας αποθήκευσης των σκληρών δίσκων, την ανάπτυξη προφαρμάκου για ιογενείς λοιμώξεις, την ανίχνευση ολιγονουκλεοτιδίων για φαρμακευτικούς σκοπούς και τη δημιουργία του πρώτου chip μικροεπεξεργαστή απέσπασαν τα βραβεία 'European Inventor of the Year 2006', που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, στις Βρυξέλλες.

Την απονομή των βραβείων διοργάνωσαν από κοινού, για πρώτη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, με στόχο την προβολή της ευρωπαϊκής καινοτομίας και την ανάδειξη του ρόλου των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Απονεμήθηκαν συνολικά έξι βραβεία στις κατηγορίες: Βιομηχανία, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς, Νέα κράτη μέλη της ΕΕ, Τρίτες χώρες και Επίτευγμα ζωής.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν όλες οι εφευρέσεις που κατοχυρώθηκαν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας την περίοδο 1991-2000 και εξελίχθηκαν σε σημαντικές καινοτομίες. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από 3.500 εμπειρογνώμονες, ενώ η τελική επιλογή έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή. Οι νικητές των βραβείων είναι:

Βιομηχανία: Οι Zbigniew Janowicz και Cornelis Hollenberg (Rhein Biotech, Dusseldorf, Γερμανία) ανέπτυξαν μια διαδικασία παραγωγής ξένων πρωτεϊνών σε ζυμομύκητες Hansenula, η οποία οδήγησε στην παραγωγή εμβολίων για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλλει το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Το εμβόλιο έχει ήδη διανεμηθεί σε 90 χώρες.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Οι Stephen P.A. Fodor, Michael C. Pirrung, J. Leighton Read και Lubert Stryer (Affymax, Ολλανδία) βραβεύτηκαν για την ανάπτυξη ενός chip DNA. Μεγάλος όγκος βιολογικών δεδομένων μπορεί να αποθηκεύεται σε ένα μικρό γυάλινο chip, πολυμερικής σύνθεσης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών πειραμάτων και τον εντοπισμό γενετικά καθοριζόμενων νοσημάτων.

Πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς: Ο Peter Grunberg (Julich Research Centre, Γερμανία) προσδιόρισε το φαινόμενο γιγάντιας μαγνητο-αντίστασης (giant magnetoresistance effect, GMR), το οποίο αυξάμει την πυκνότητα αποθήκευσης των σκληρών δίσκων κατά πενήντα φορές. Η τεχνολογία εφαρμόζεται ήδη σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ψηφιακές κάμερες και MP3 players.

Νέα κράτη μέλη της ΕΕ: Οι John Starrett, Joanne Bronson, John Martin, Muzammil Mansuri και David Tortolani (Academy of Sciences, Τσεχία) βραβεύτηκαν για την παραγωγή ενός καινοτόμου προφαρμάκου από φωσφονικά άλατα, το οποίο επιδρά πλήρως όταν μεταβολίζεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Αναμένεται να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων και τη θεραπεία όγκων.

Τρίτες χώρες: Οι Larry Gold και Craig Tuerk (NeXstar Pharmaceuticals, Boulder, ΗΠΑ), χρησιμοποιώντας την τεχνολογία SELEX που οι ίδιοι έχουν αναπτύξει, ανακάλυψαν μια μέθοδο ανίχνευσης και εντοπισμού ολιγονουκλεοτιδίων που μπορούν να δημιουργούν δεσμούς με συγκεκριμένες νοσογόνες πρωτεΐνες. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στην παρασκευή του Macugen, πρωτοποριακού παραφαρμάκου για την αντιμετώπιση της εκφυλιστικής νόσου της ωχράς κηλίδας. Στόχος είναι η περαιτέρω αξιοποίησή της για ασθένειες όπως ο καρκίνος και το AIDS.

Επίτευγμα ζωής: Ο Federico Faggin (Ιταλία και Santa Clara, ΗΠΑ) ανέπτυξε το πρώτο chip μικροεπεξεργαστή που επιτρέπει την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων.

Στην εκδήλωση για την απονομή των βραβείων, που τίμησαν με την παρουσία τους ο Alain Pompidou, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, και ο Gunter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρευρέθηκαν περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και βιομηχανικής κοινότητας, καθώς και 30 περίπου δημοσιογράφοι από ευρωπαϊκά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Πληροφορίες:

European Commission
Gregor Kreuzhuber
Tηλ.: +322/2966565

European Patent Office
Press Office
Rainer Osterwalder
E-mail: press@european-inventor.org
Tηλ.: +49 89 2399-1821

Μάθετε Περισσότερα