Οργάνωση ψηφιακού περιεχομένου από έργο του ΙΕΛ

Μια νέα τεχνολογία για την οργάνωση ψηφιακού περιεχομένου, την εύκολη αναζήτηση και την ανάκτησή του σε περιληπτική μορφή και διάφορες γλώσσες αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου REVEAL THIS (Retrieval of Video and Language for The Home user in an Information Society), με συντονιστή το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) και με συγχρηματοδότηση από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (Πρόγραμμα 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας - IST').

Στόχος του έργου είναι να παράσχει στους Ευρωπαίους πολίτες ένα εργαλείο διαχείρισης και προγραμματισμού του ψηφιακού περιεχομένου, ώστε να μπορούν να διαθέτουν το χρόνο τους στην αξιοποίηση, και όχι στην αναζήτηση, του περιεχομένου που τους ενδιαφέρει. Στο έργο συμμετέχουν, εκτός από το ΙΕΛ, τα ερευνητικά κέντρα SIAL (Speech Artificial Intelligence Language) LABS Technology AG (Αυστρία) και XEROX - The Document Company SAS (Γαλλία), τα πανεπιστήμια Katholieke Universiteit Leuven R&D (Βέλγιο) και University of Strathclyde (Ην. Βασίλειο), καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί BE TV SA (Βέλγιο) και TVEyes UK Ltd (Ην. Βασίλειο).

Η ολοκληρωμένη εφαρμογή του REVEAL THIS θα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα αποθήκευσης, κατηγοριοποίησης, σημασιολογικής ταξινόμησης και διασύνδεσης περιεχομένου που προέρχεται από διάφορες πλατφόρμες (ραδιόφωνο, τηλεόραση, Διαδίκτυο), σε ποικίλες μορφές (λόγος, κείμενο, εικόνα, video) και διαφορετικές γλώσσες. Επιπλέον, θα παρέχονται υπηρεσίες αναζήτησης, ανάκτησης, περίληψης και μετάφρασης του περιεχομένου, ώστε ο χρήστης να μπορεί να συνδυάσει το αρχικά ανεξάρτητο περιεχόμενο που λαμβάνει από διάφορα πολυμέσα και κανάλια, με βάση τα προσωπικά του στοιχεία και ενδιαφέροντα.

Οι σχετικές τεχνολογίες θα παρουσιατούν στη συνάντηση εργασίας 'Crossing Media for Improved Information Access' που διοργανώνει το έργο, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου '5th Language Resources and Evaluation Conference' που θα πραγματοποιηθεί στη Γένοβα (Ιταλία), στις 24-26 Μαιου 2006. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή εργασιών που θα παρουσιαστούν στη συνάντηση είναι η 20η Φεβρουαριου 2006.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τη συνάντηση εργασίας είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο: http://www.reveal-this.org

Μάθετε Περισσότερα