Σύμφωνο για την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη προτείνει έκθεση εμπειρογνωμόνων

08.03.2006

Την υπογραφή Συμφώνου που θα δεσμεύει την πολιτική, επιχειρηματική και κοινωνική ηγεσία για τη δημιουργία μιας καινοτόμου Ευρώπης προτείνει η έκθεση των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και την πρόταση νέων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της καινοτομίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι μέχρι σήμερα ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες δεν αρκούν ώστε η Ευρώπη να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Απαιτούνται, λοιπόν, ριζικές αλλαγές 'πριν να είναι πολύ αργά'. Η στρατηγική που προτείνει η ομάδα βασίζεται στους ακόλουθους τέσσερις άξονες:

- Ανάπτυξη αγοράς φιλικής προς την καινοτομία
Προτείνονται μέτρα για την εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου, την υιοθέτηση προτύπων, την ενίσχυση της ζήτησης μέσω δημόσιων συμβάσεων, τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού πλαισίου για τα Δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και την καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού προς την καινοτομία.

Στρατηγικές δράσεις μεγάλης κλίμακας απαιτούνται σε τομείς, όπως: ηλεκτρονική υγεία, φαρμακευτικά προϊόντα, ενέργεια, περιβάλλον, μεταφορές και διακίνηση εμπορευμάτων, ασφάλεια και ψηφιακό περιεχόμενο. Για το συντονισμό των δράσεων των κρατών μελών, της Επιτροπής, της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και άλλων αρμόδιων φορέων, προτείνεται ένας ανεξάρτητος συντονιστής υψηλού επιπέδου.

- Ενίσχυση των πόρων για έρευνα και καινοτομία
Σύμφωνα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων, ο στόχος για τη διάθεση του 3% του ΑΕΠ για την έρευνα δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Προτείνονται μέτρα για την ενίσχυση και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων για την έρευνα και την καινοτομία, και τριπλασιασμός της αναλογίας των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που διατίθενται στην έρευνα. Aλλες πρωτοβουλίες αφορούν την αξιοποίηση των πόρων για την ανάπτυξη κέντρων αριστείας, τη μεταφορά πόρων από τομείς ή ομάδες χαμηλής προτεραιότητας σε περιοχές αριστείας και την αναγνώριση της αλληλεπίδρασης μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.

-Αύξηση της κινητικότητας ανθρώπινων και χρηματοοικονομικών πόρων
Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν μέτρα για την ενίσχυση της «διαρθρωτικής κινητικότητας» στην Ευρώπη, δηλαδή για την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα των ανθρώπινων και χρηματοδοτικών πόρων, αλλά και των οργανωτικών δομών.

- Ενίσχυση της κουλτούρας που ευνοεί την καινοτομία

Πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας και πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Έρευνας και Ανάπτυξης Esko Aho, ενώ μέλη είναι: ο πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας για τις Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ISTAG) της Επιτροπής και πρώην πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Alcatel Telecom Dr Jozef Cornu, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Manchester Luke Georghiou και ο πρώην Υπουργός βιομηχανίας, εμπορίου και τουρισμού της καταλανικής κυβέρνησης της Ισπανίας και καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων IESE Αntoni Subira.