Το νέο πρόγραμμα του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου

Δύο νέες παραστάσεις ξεκίνησαν να προβάλλονται εδώ και λίγες ημέρες στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για την ψηφιακή παράσταση 'Γένεση και Κατακλυσμός', μια σύντομη αλλά περιεκτική 'βιογραφία' της Γης, όπου εξετάζεται με θεαματικό τρόπο η πορεία του πλανήτη μας δια μέσου των αιώνων της γεωλογικής εξέλιξης και η νέα εκπαιδευτική ταινία θόλου 'Τo Δακτυλίδι της Φωτιάς' με θέμα το απρόβλεπτο γεωλογικό φαινόμενο των σεισμών.

Στην παράσταση 'Γένεση και Κατακλυσμός' παρουσιάζονται τα πορίσματα των ερευνών που έγιναν από επιστήμονες πολλών και διαφορετικών επιστημών τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με τη γέννηση, την εξέλιξη και το μέλλον του πλανήτη πάνω στον οποίο γεννήθηκε ο άνθρωπος. Παρουσιάζεται το εξελικτικό μονοπάτι της ζωής που οδήγησε στη σημερινή παρουσία του ανθρώπου στη Γη, αλλά και τα πιθανά σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν τον πλανήτη σε ένα πρόωρο τέλος. Η παράσταση τελειώνει με τον αναπόφευκτο θάνατο του Ήλιου μας, σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά και με ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε τέλος είναι και μια νέα αρχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση αποτελεί μια παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η ταινία 'Τo Δακτυλίδι της Φωτιάς' αντλεί το επίκαιρο θέμα της από την έντονη σεισμική δραστηριότητα της επονομαζόμενης 'Ζώνης του Ειρηνικού', με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον καταστροφικό σεισμό του Σαν Φρανσίσκο το 1989 και την έκρηξη του ηφαιστείου του Όρους της Αγίας Ελένης. Η ταινία ξεκινά με μια εκτεταμένη και εντυπωσιακή παρουσίαση των γεωλογικών δυνάμεων και φαινομένων στο εσωτερικό και στην επιφάνεια της Γης. Ο φακός προσεγγίζει τον άνθρωπο και τον παρακολουθεί στην προσπάθειά του να μάθει να ζει στη σκιά των μεγάλων ηφαιστείων, με το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια του. Το 'Δακτυλίδι της Φωτιάς' είναι μια φωνή αισιοδοξίας για τον άνθρωπο που επιμένει να επιβιώνει και να χτίζει και πάλι την ζωή του αντλώντας δύναμη από την ίδια τη Φύση που τον περιβάλλει. Η ταινία αποτελεί μια παραγωγή του Science Museum of Minnesota.

Σημειώνεται ότι οι δύο νέες παραστάσεις συμπληρώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που συνθέτουν η κλασική πλέον 'Κοσμική Οδύσσεια', η ψηφιακή παράσταση που κέρδισε από την πρώτη ημέρα το κοινό, οι 'Νέοι Ορίζοντες', ένα ψηφιακό ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα, η φαντασμαγορική ταινία θόλου 'Θαυμαστές Τοποθεσίες', τα 'Παραμύθια του Ουρανού' για τους μικρούς φίλους του Πλανηταρίου και το 'Το Αστέρι κι η Ευχή', ένα νέο είδος πλανηταριακού θεάματος, ένα μουσικό πολυθέαμα που εκτυλίσσεται στο θόλο του Πλανηταρίου και συνδυάζει μουσική και εντυπωσιακές εικόνες από το Σύμπαν.

Μάθετε Περισσότερα