'Έξυπνο' ένδυμα για συνεχή ιατρική παρακολούθηση

Ένα εφαρμοστό ένδυμα είναι πλέον αρκετό για τη συνεχή καταγραφή της φυσικής κατάστασης του ατόμου και την παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας του. Το 'Wealthy jacket (Φορετό Σύστημα Παρακολούθησης Υγείας)', που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου Wealthy, με συγχρηματοδότηση από το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Πρόγραμμα 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (IST)'), έχει ήδη αποσπάσει διακρίσεις σε σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις όπως η Διευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία e-health 2005 και η Διεθνής Εμπορική Έκθεση Καινοτόμων Προϊόντων Ενδυμασίας Techtextil & Avantex 2005.

Στο έργο συμμετείχε η ελληνική εταιρεία ATKOSoft, καθώς και οι: Milior SPA (Ιταλία), Universita degli studi di Pisa (Ιταλία), CSEM SA (Ελβετία), Institute National des Sciences Appliquees de Lyon (Γαλλία), Fondazione Centro San Raffaele del Monte Tabor (Ιταλία), Centre des Recherches du Service de Sante des Armees (Γαλλία), MESSE Frankfurt GMBH (Γερμανία), CNRS (Γαλλία).

Η λειτουργία του Wealthy jacket βασίζεται σε «έξυπνους αισθητήρες», οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι στις ίνες και τα νήματα του ενδύματος, καθώς και σε τεχνολογίες επεξεργασίας σήματος και ασύρματα δίκτυα τρίτης γενιάς 3G.

Συγκεκριμένα, όταν ο χρήστης φοράει το Wealthy jacket, παρακολουθούνται ταυτόχρονα σήματα των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως καρδιακοί παλμοί, ρυθμός αναπνοής, κίνηση και στάση, θερμοκρασία και οξυμετρία, τα οποία δίνουν πληροφορίες στους αισθητήρες για τις φυσικές λειτουργίες του ατόμου (ηρεμία, δράση, άσκηση, κρίση, κ.λπ.). Στη συνέχεια, τα αντίστοιχα μηνύματα μεταβιβάζονται στη φορητή μονάδα επεξεργασίας και μετάδοσης σημάτων. Τα σήματα συγκεντρώνονται στο λογισμικό διαχείρισης, όπου γίνεται η ανάλυση και ερμηνεία τους, προβλέπονται συμβάντα και εκδίδονται ειδοποιητήρια μηνύματα (alert messages), συνοπτικοί πίνακες για την κατάσταση του χρήστη και γραφικές παραστάσεις που καταχωρούνται στον Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενή για την παρακολούθηση της υγείας του σε βάθος χρόνου. Το Wealthy jacket μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατ' οίκον νοσηλεία, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αλλά και για τη μελέτη αθλητικών επιδόσεων, κ.λπ.

Μάθετε Περισσότερα