Εκθεση 'Leonardo Da Vinci - Εφευρέτης και Επιστήμονας' στο πλαίσιο της 'Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Πάτρα 2006'

Μια από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις που φιλοξενεί η 'Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάτρα 2006' είναι η έκθεση 'Leonardo Da Vinci - Εφευρέτης και Επιστήμονας'. Στην έκθεση, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό από 10 Ιανουαρίου έως 2 Απριλίου 2006 στον εκθεσιακό χώρο 'Λαδόπουλος', παρουσιάζονται 150 σχέδια και μοντέλα επιστημονικών εφευρέσεων του Da Vinci, μέσα από τα οποία το κοινό μπορεί να προσεγγίσει τη σχέση τέχνης, επιστήμης, τεχνικής και τεχνολογίας.

Τα εκθέματα κατηγοριοποιούνται σε 8 ενότητες: ανατομία, μαθηματικά - γεωμετρία, μηχανική, πτητικές μηχανές, ωρολογιακοί μηχανισμοί, υδροδυναμική - γέφυρες - κανάλια, αρχιτεκτονική - οχυρώσεις, πολεμικές μηχανές. Τα σχέδια της έκθεσης ανήκουν σε μία από τις τρεις συλλογές που έχουν δημιουργηθεί με την έγκριση της Ακαδημίας Da Vinci. Πολλά από τα μοντέλα έχουν κατασκευαστεί ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα με βάση τα σχέδια του μεγάλου εφευρέτη. Οι επισκέπτες μπορούν να τα αγγίξουν, να τα θέσουν σε λειτουργία, να μάθουν και να καταλάβουν την 'ανατομία των μηχανών'.

Η έκθεση συμπληρώνεται με 12 οθόνες αφής και 6 διαδραστικά προγράμματα με 8.000 εικόνες που προσφέρουν ένα σημαντικό όγκο πληροφοριών για το πρόσωπο, το έργο και την εποχή του Leonardo Da Vinci. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται επίσης ταινία για τη ζωή και το έργο της μεγάλης αυτής προσωπικότητας της ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί ένα συναρπαστικό πανόραμα στην οικουμενική σκέψη του Leonardo Da Vinci. Αξίζει να σημειωθεί ότι την έχουν ήδη επισκεφθεί σε άλλες χώρες ένα εκατομμύριο επισκέπτες, ενώ ο επιμελητής της έκθεσης Dr Otto Letze, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Ανταλλαγών στη Γερμανία, έχει επιμεληθεί περισσότερες από 200 εκθέσεις σε μουσεία όλου του κόσμου.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ.- 2 μ.μ. και 4 μ.μ.- 8 μ.μ., ενώ Σάββατο και Κυριακή από 11 π.μ. έως 9 μ.μ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 6 ευρώ (ατομικό) και 3 ευρώ (φοιτητικό).