Διαφάνεια και ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη

Ο σημαντικός ρόλος των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη διάχυση και το μετασχηματισμό της γνώσης σε ένα εμπορεύσιμο κεφάλαιο υπογραμμίστηκε στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ) epoline, με τίτλο 'Το μέλλον της Υποδομής της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Ευρώπη', που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 23-24 Νοεμβρίου 2005.

Στο Συνέδριο, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), παρευρέθηκαν περισσότεροι από 350 επαγγελματίες από το χώρο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν την προστασία της ευρεσιτεχνίας, τη μείωση του κόστους των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τη διαφάνεια του συστήματος των Ευρωπαϊκών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, τις σχετικές ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ανάγκη βελτίωσης της ευρεσιτεχνικής νοοτροπίας, κ.λπ.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια για την πρακτική εφαρμογή των online προϊόντων του ΕΓΔΕ, epoline (σειρά ηλεκτρονικών προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχει το ΕΓΔΕ στους χρήστες του ευρωπαϊκού συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας) και esp@cenet (βάση δεδομένων ευρεσιτεχνιών).

Το συνέδριο χαιρέτησε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια οικονομία βασισμένη στην πνευματική, διανοητική, βιομηχανική ιδιοκτησία. Οι ερευνητές εφευρίσκουν, αναπτύσσουν, κατοχυρώνουν και μοιράζονται με την παγκόσμια κοινότητα και, συνεπώς, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται σωστά, αποτελεσματικά και πιο γρήγορα. 'Χρειάζεται', συνέχισε ο Υπουργός, 'μεγαλύτερη ταχύτητα στην ευρωπαϊκή εμβάθυνση, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου με επένδυση στη νέα γνώση, στη δημιουργία ευρωπαϊκών θεσμών με ισχυρές, ολοκληρωμένες και ουσιαστικές δυνατότητες'.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας καθ. Alain Pompidou τόνισε ότι η Ευρώπη έχει το πιο δυναμικό περιφερειακό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, επιτρέποντας στις εταιρείες να καλύπτουν 31 χώρες και να απευθύνονται σε 500 εκατομμύρια κατοίκους καταθέτοντας μόνο μια αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο ΕΓΔΕ.

'Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας παρέχουν το δίκτυο διανομής της καινοτομίας. Δημιουργούν ένα δίκτυο από την εφεύρεση στην καινοτομία και από την καινοτομία στην αγορά', δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι το 2005, το ΕΓΔΕ υπολογίζει να λάβει 190.000 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να χορηγήσει περίπου 53.000 ευρωπαϊκα διπλώματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθ. Pompidou και στις online υπηρεσίες της πλατφόρμας epoline, που αποδίδουν πλήρη διαφάνεια στη διαδικασία χορήγησης ευρωπαϊκών διπλωμάτων και τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα οποιοσδήποτε, χωρίς επιπλέον κόστος. Η πολιτική 'διάφανων φακέλων ΔΕ' φαίνεται πως τυγχάνει ήδη ευρύτατης αποδοχής, καθώς υψηλά είναι τα ποσοστά αναζήτησης στο online Μητρώο Τίτλων (600.000 ερωτήσεις ανά εβδομάδα) και τους online φακέλους (8.000 επισκέψεις ανά ημέρα), ενώ το ποσοστό της online κατάθεσης για ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανέρχεται στο 23%. Στα 30 χρόνια λειτουργίας του έχει χορηγήσει περισσότερα από 700.000 διπλώματα, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων βρίσκεται σε ισχύ.

Aπό την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντης του ΟΒΙ, κ. Σεραφείμ Στασινός υπογράμμισε τη συμβολή του ΟΒΙ στην ενθάρρυνση, στήριξη και κατοχύρωση της καινοτομίας στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε δε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του οργανισμου για μείωση των τελών, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής χωρις χρέωση, δράσεις οι οποίες θα επεκταθούν, με στοχο την παροχή οne stop shop υπηρεσιών για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις διαδικασίες κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΓΔΕ έχει δεσμευτεί να παρέχει πλήρη υποστήριξη στο νέο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, με στόχο την καλύτερη πληροφόρηση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.