Δρ Άθως Αγαπίου

Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Άθως απέκτησε το δίπλωμά του από τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα (2005), ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2007, απέκτησε μάστερ (MSc) στον τομέα της Γεωπληροφορικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επίσης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (2010). Το 2013, έλαβε το διδακτορικό του στο γνωστικό πεδίο της Αρχαιοτηλεπισκόπησης.

Τα τελευταία 15 χρόνια, έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από ερευνητικά έργα τόσο σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο όπως επίσης και σε εθνικά προγράμματα έρευνας χρηματοδοτούμενα από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Για τις ερευνητικές του δραστηριότητες και δημοσιεύσεις, του έχει απονεμηθεί το βραβείο «Νέος Ερευνητής 2018» στον ετήσιο θεσμό «Κυπριακά Βραβεία Έρευνας», ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2020) το όνομα του συγκαταλέγεται στη λίστα με το 2% των κορυφαίων ερευνητών στον κόσμο στο επί μέρους επιστημονικό του πεδίο. Είναι αξιολογητής σε μια σειρά από επιστημονικά περιοδικά, ενώ από το 2019 είναι συστηματικός αξιολογητής στο μεταδιδακτορικό πρόγραμμα της NASA (NASA Postdoctoral Program).
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τους τομείς της Παρατήρησης Γης και Γεωπληροφορικής στην αρχαιολογική έρευνα και τοπία πολιτιστικής κληρονομιάς.