Καθ. Τιμόθεος Παπαδόπουλος

MSCA ITN Coordinator, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Τιμόθεος Κ. Παπαδόπουλος, Ph.D., είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, όπου εργάστηκε επίσης ως Ερευνητικός Συνεργάτης στο JP Das Developmental Disabilities Centre. Η ερευνητική και διδακτική του δραστηριότητα εστιάζεται στη μελέτη των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και της αντιμετώπισής τους και, συγκεκριμένα: (α) στους διάφορους παράγοντες, προστατευτικούς και επικινδυνότητας, των ειδικών αναγνωστικών δυσκολιών μελετώντας θέματα ανάπτυξης, γνωστικών προφίλ και παθολογίας, (β) σε αντίστοιχους παράγοντες της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (προσοχή, επιτελικές λειτουργίες, μηχανισμούς αναστολής, ταχύτητα επεξεργασίας) και (γ) στην ανάπτυξη γνωσιακών προγραμμάτων παρέμβασης μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων και του διαδικτύου. Είναι κύριος ερευνητής ή συνεργάτης σε διάφορα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί τόσο από διεθνείς όσο και εθνικούς οργανισμούς, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Interreg, FP6 for Applied Research Projects, FP7 Infrastructure Funds, the COST ELN στο οποίο είναι ο Εθνικός Αντιπρόσωπος της Κύπρου ή Horizon 2020), του Καναδά (Social Sciences and Humanities Research Council-International Opportunities Funds) ή της Κύπρου (Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας).

Είναι επίσης ο Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος του υψηλού κύρους ΙΤΝ Ευρωπαϊκού Προγράμματος Neo-PRISM-C MSCA (2019-2023) με συνολικό προϋπολογισμό 4M€.

Έχει εκδώσει σε συνεργασία 3 βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια βιβλίων (βλ. http://store.elsevier.com/ Cognition-Intelligence-and-Achievement/isbn-9780124103887/ για το πιο πρόσφατο βιβλίο από τις εκδόσεις Academic Press).

Εργασίες του έχουν βραβευθεί από επιστημονικούς συνδέσμους (όπως τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Ψυχολογίας - American Psychological Association), βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων (όπως τη Scopus), ή επιστημονικούς εκδοτικούς οίκους (όπως τον Elsevier).

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος (2012-14) και Πρόεδρος (2014-2016) του Τμήματος Ψυχολογίας, Μέλος του Συμβουλίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής (2012-2018) και Μέλος της Συγκλήτου (2014-2016).

Έχει εργαστεί ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Τρόμσο (Νορβηγία), Queen’s University (Καναδά), St. John's University (NY, H.Π.Α.), Sheffield (Ηνωμένο Βασίλειο), University of Jyväskylä (Φιλανδία), Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ελλάδα) και University of Alberta (Καναδά) καθώς και στο Brain Imaging Center της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών (Ουγγαρία).

Το 2019, ο Καθ. Παπαδόπουλος βραβεύτηκε με το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας και Καινοτομίας» στην κατηγορία του Διακεκριμένου Ερευνητή από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.