Δρ Αθανάσιος Παπαϊωάννου

Εντεταλμένος Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου είναι Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Μελετά τον τρόπο με τον οποίο σωματίδια επιταχύνονται κατά τη διάρκεια ηλιακών ενεργητικών γεγονότων, διαφεύγουν από την ατμόσφαιρα του Ήλιου και διαδίδονται στο διάστημα για να φτάσουν τόσο στη Γη όσο και σε άλλους πλανήτες, ενώ, υλοποιεί καινοτόμους αλγόριθμους πρόγνωσης αυτών των σωματιδίων. Ερευνά την επίδραση διαδιδόμενων μαγνητικών δομών μεγάλου μεγέθους στο διαπλανητικό χώρο, σε σωματίδια γαλαξιακής προέλευσης. Ποσοτικοποιεί την επίδραση του σωματιδιακού περιβάλλοντος αξιολογώντας την πιθανή κατοικησιμότητα εξωπλανητών.

Έλαβε πτυχίο στις Φυσικές Επιστήμες, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Έχει εργαστεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και στο ΕΚΠΑ, καθώς και ως Προσκεκλημένος Επισκέπτης Ερευνητής στη Γερμανία, στην Φινλανδία, στη Ρωσία και στην Ισπανία.

Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 45 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά με κριτές με περισσότερες από 890 αναφορές.

Έχει δώσει 14 προσκεκλημένες ομιλίες και σεμινάρια και περισσότερες από 85 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.

Διατελεί τακτικός κριτής στα περισσότερα επιστημονικά περιοδικά του τομέα του, ενώ είναι αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων που κατατίθενται στη NASA (NPP; NSPIRES).