Αλέξανδρος Ε. Παπαχαραλάμπους

CEO-CTO at AETHON Engineering, Product Manager at TransiTool

Ο Αλέξανδρος Ε. Παπαχαραλάμπους (Άρρεν) σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και στο Πολυτεχνείο του Ντέλφτ, Ολλανδία, όπου εξειδικεύτηκε στη Συγκοινωνιολογία και στη συλλογή και διαχείριση μεγάλων δεδομένων (Big Data). Η διπλωματική του εργασία είχε ως θέμα την συλλογή και ανάλυση δεδομένων GSM δεδομένων και ήταν μία από τις πρώτες που χρησιμοποιήσαν εμπορικά δεδομένα GSM για συγκοινωνιακή ανάλυση.

Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ερευνητής στο Πολυτεχνείο του Ντέλφτ για την δημιουργία και εξέταση συγκοινωνιακών μοντέλων αυτόματων οχημάτων για την πολυεθνική εταιρία TOYOTA και για το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ερευνών του Άμστερνταμ αναλύοντας δεδομένα για την ομαλή πραγμάτωση μεγάλων εκδηλώσεων.

Συνολικά, εργάζεται στην έρευνα και καινοτομία συγκοινωνιακών δεδομένων και συγκοινωνιακής μηχανικής από το 2014, έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά συγγράμματα και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια στους παραπάνω τομείς. Το 2016 ίδρυσε την ΑΕΘΩΝ Σύμβουλοι Μηχανικοί η οποία ασχολείται με έργα έρευνας και καινοτομίας για έξυπνες πόλεις, βιώσιμη κινητικότητα, μέσα μαζικής μεταφοράς, logistics, οδική ασφάλεια και αυτόματα οχήματα. Στην ΑΕΘΩΝ διαχειρίζεται τεχνικά και διαχειριστικά όλα τα έργα της εταιρείας (https://aethon.gr/projects/). Επίσης, κατασκεύασε και διαχειρίζεται το TransiTool (www.transitool.com) το οποίο στοχεύει στην προτυποποίηση δεδομένων μαζικών συγκοινωνιών και την αύξηση της διαθεσιμότητάς τους στο κοινό.