Βύρων Ιωάννου

Αναπλ. Καθηγητής, Μονάδα Πολεοδομίας & Αστικής Ανάπτυξης, Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Παν. Frederick

Ο Βύρων Ιωάννου εξειδικεύεται σε θέματα πολεοδομίας – χωροταξίας, αστικού σχεδιασμού, αειφόρου δομημένου περιβάλλοντος και πράσινης μετάβασης των πόλεων και των κτιρίων. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ερευνητής στο Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής του στο ΕΜΠ ασχολήθηκε ταυτόχρονα με την έρευνα, τη διδασκαλία και την επαγγελματική πρακτική του σχεδιασμού του δομημένου περιβάλλοντος. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία – Χωροταξία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πολεοδομικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett.

Συμμετείχε με διακρίσεις σε σειρά διεθνών διαγωνισμών αστικού σχεδιασμού, ενώ έχει διδάξει σε πανεπιστήμια μεσογειακών χωρών. Από το 2008 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Frederick όπου, πέραν της ερευνητικής και διδακτικής δραστηριότητας, ασχολήθηκε με τη συγκρότηση και τις διαδικασίες αξιολόγησης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και των προγραμμάτων σπουδών του. Παράλληλα, μαζί με άλλους συναδέλφους ίδρυσε τη Μονάδα Πολεοδομίας και Αστικής Ανάπτυξης η οποία έχει σημαντική δραστηριότητα στην έρευνα (LIFE, ERASMUS+, Marie Skłodowska-Curie Actions, COST, κλπ.) και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Έχει κληθεί κατ’ επανάληψη σε αξιολογήσεις προγραμμάτων (EC REA, COST κλπ.), ενώ είναι αξιολογητής και μέλος της συντακτικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών (Elsevier, Routledge, MDPI κλπ.). Είναι, επίσης, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Frederick σε διοικητικά όργανα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EU-CONEXUS, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ, ενώ μετέχει σε σώματα λήψης αποφάσεων και επιστημονικές επιτροπές του κράτους.