Πάνος Καμπύλης

Αναλυτής Πολιτικών και Δεδομένων | ΕΚΤ

O Παναγιώτης Καμπύλης είναι Αναλυτής Πολιτικών και Δεδομένων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Αποφοίτησε από το University of Jyvaskyla (Φιλανδία) το 2010 με διδακτορικό στην καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια ως εκπαιδευτικός και από το Μάη του 2021 είναι Senior Research Fellow of the Italian National Research Council – Institute for Educational Technologies.

Δούλεψε από το 2012 έως το 2020 ως υπεύθυνος ερευνητικών έργων στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Centre) όπου μεταξύ άλλων ηγήθηκε της ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Πλαισίου για την Ψηφιακή Ικανότητα των Εκπαιδευτικών Οργανισμών (DigCompOrg) και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου για την Ικανότητα του Επιχειρείν (EnteComp). Επίσης, ηγήθηκε του σχεδιασμού και ανάπτυξης του εργαλείου SELFIE για την ψηφιακή ικανότητα των σχολείων που έχει χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς και μαθητές σε 89 χώρες.

Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την δημιουργικότητα, καινοτομία και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας και οικονομίας, καθώς και την ψηφιακή ικανότητα, ικανότητα του επιχειρείν, την υπολογιστική σκέψη και τη δια βίου μάθηση. Οι δημοσιεύσεις του έχουν περισσότερες από 3500 ετεροαναφορές. Είναι τακτικός ομιλητής σε θέματα βασικών ικανοτήτων, εκπαίδευσης, κατάρτισης, δια βίου μάθησης, καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού.