Δρ Κωνστ. Κακοσίμος

Αναπληρωτής Καθηγητής, Texas A&M University at Qatar, Κύριος Ερευνητής, ΕΚΕΤΑ

Ο Κωνσταντίνος Ε Κακοσίμος γεννήθηκε στην Ήπειρο το 1980. Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές (2002) και διδακτορικές (2009) σπουδές του στη Χημική Μηχανική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, συμμετείχε σε μια πληθώρα επιστημονικών και τεχνικών έργων κυρίως σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ανάπτυξης εξειδικευμένου λογισμικού, εντός και εκτός Ελλάδος (Δανία, Αγγλία). Στη συνέχεια (2010-2012), εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα (ΥΕΤΟΣ Α.Ε.) ως μελετητής και στη διαχείριση έργων συμβούλου.

Στα τέλη του 2012 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Texas A&M University at Qatar, αρχικά ως επίκουρος καθηγητής και αργότερα (2018) ως αναπληρωτής καθηγητής. Η έρευνα και διδασκαλία του περιλαμβάνει τα αντικείμενα των φαινομένων μεταφοράς, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε άλλες μορφές ενέργειας στην παραγωγή προϊόντων της χημικής βιομηχανίας, καυσίμων, νέων υλικών κ.α.. και τις τεχνολογίες εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε περισσότερα από 60 έγκριτα άρθρα και είναι συν-συγγραφέας πέντε βιβλίων ή κεφαλαίων στην Ελληνική και Αγγλική. Έχει επιβλέψει έναν σημαντικό αριθμό μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών και επιστημονικών έργων (~$6Μ). Μάλιστα το 2015 έλαβε το IChemE (UK) Hutchison medal και μια σειρά άλλων βραβείων από το Texas A&M Qatar όπως τα 2016 Research Laboratory Safety, 2017 Research Excellence for Early Career Faculty και 2019 Faculty Excellence.