Αθανάσιος Δήμου

M.sc., MSc.(Eng). Μηχανικός Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Υπ. Διδάκτωρ Παν. Αιγαίου

O Αθανάσιος Γ. Δήμου, είναι Μηχανικός Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας (Απόφοιτος του τμήματος Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας του πρώην ΤΕΙ Σερρών) και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών (Msc) ειδίκευσης: στη Γεωπληροφορική από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στις Χωρικές Δυναμικές & Χωροταξία της Υπαίθρου (Ελληνο-Γαλλικό, DYNTAR) από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. 

Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Κατάρτισης ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΑΙΚ.  Από το 2021 είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγίου του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Από το 2009 μέχρι και το 2018 δραστηριοποιήθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (Τεχνικό Γραφείο) στην Ελασσόνα και την περιοχή της Θεσσαλίας. Από το 2019 είναι μόνιμος υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα έχουν να κάνουν με την επιστήμη της Γεωπληροφορικής (GIS, geodesy, Survey, UAV, Remote Sensing and Photogrammetry, Computer Science and Teaching, Mapping, Cultural Heritage, Climate Crisis).

Συμμετοχή ως εισηγητής (ατομικά ή ομαδικά) σε πανελλαδικά - παγκόσμια συνέδρια και ημερίδες που άπτονται της επιστήμης τη Γεωπληροφορικής και των κλάδων της, με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του.

Με την 4μελή ομάδα PROMETHEUS και την ιδέα My Prometheus Fire, διακρίθηκε με τη πρώτη θέση στο διαγωνισμό NASA Space Apps 2017.

Υπήρξε μέντορας, κριτής και υποστηρικτής σε δεκάδες Hackathons, Datathlons στην Ελλάδα αλλα και παγκόσμια (MITCovid-19, Cassini Hack, EUcode Hack21, Greentech ESUNTUA20, The global Hack, CoronaHack Greece, Nasa Space Apps, Healthahtlon, Tap2open, Copernicus, Ίδ. Ευγενίδου - Hack the Lab κ.α.)

Διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας για την διετία 2019-2021 καθώς επίσης είναι Πρόεδρος την τρέχουσα διετία 2021-2023. Οργανωτής και επιστημονικός υπεύθυνος των Εργαστηρίων εκμάθησης ανοικτών λογισμικών Γεωπληροφορικής (GIS, CAD κα) με πάνω από 1000 εκπαιδευμένους ανά την Ελλάδα από όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Οργανωτής των online webinar με τίτλο ΤηλεΓΕΩΤΟΠΟΣυναντήσεις, με πάνω από 40 διακεκριμένους καλεσμένους και εκπροσώπους φορέων της επιστήμης της Γεωπληροφορικής στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Μέλος και εθελοντής σε αρκετές Μ.Κ.Ο. εντός και εκτός της χώρας με ενεργό ρόλο.