Δρ. Νίκος Σέργης

Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος

Ο Δρ. Νίκος Σέργης είναι ερευνητής στο πεδίο της Διαστημικής Φυσικής. Από το 2006 ως το 2020 εργάστηκε στο Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Applied Physics Laboratory του Johns Hopkins University (JHU/APL).

Από το 2020 υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), το οποίο αποτελεί την Διαστημική Υπηρεσία της χώρας μας και τον εθνικό συντονιστικό φορέα στο πεδίο των διαστημικών δραστηριοτήτων. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 80 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά, με περισσότερες από 2000 ετεροαναφορές και μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων ομιλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2009 και το 2018 βραβεύθηκε από τη NASA για τη συμμετοχή του στην αποστολή Cassini-Huygens και το 2008 από την Συντακτική Επιτροπή του επιστημονικού περιοδικού Annales Geophysicae ως καλύτερος κριτής της χρονιάς στο πεδίο της Μαγνητοσφαιρικής Φυσικής.

Ο Δρ. Σέργης έχει διαχειριστεί ερευνητικά προγράμματα, ενώ υπηρετεί ως αξιολογητής για προτάσεις που υποβάλλονται προς χρηματοδότηση στη NASA, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εθνικούς φορείς. Έχει διατελέσει επικεφαλής ή μέλος ερευνητικών ομάδων στο χώρο της Διαστημικής Επιστήμης και Εφαρμογών, σε συνεργασία με ιδρύματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ έχει επιβλέψει ή συνεπιβλέψει διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.