Δρ. Μαρία Καλιαμπού

Senior Lector, Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Yale

Η Μαρία Καλιαμπού είναι Senior Lector στο πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Yale. Aποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στην Ευρωπαϊκή Εθνολογία/ Λαογραφία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Charles-de-Gaulle, Lille III, και μεταδιδακτορική υπότροφος στο πανεπιστήμιο Princeton.

Το 2006, το διδακτορικό της τιμήθηκε στη Γερμανία με το βραβείο «Lutz Röhrich» ως η καλύτερη διατριβή στην παραμυθολογία. Το 2011, της απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο τίτλος «Erasmus Student Ambassador of Greece».

Το 2006 εκδόθηκε το βιβλίο της "Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια. Μετάδοση αξιών σε ελληνικά φυλλάδια παραμυθιών (1870-1970)" (στα γερμανικά), και το 2015 το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο The Routledge Modern Greek Reader. Greek Folktales for Learning Modern Greek. Τώρα ετοιμάζει το τρίτο της βιβλίο για τα λαϊκά βιβλία των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική. Η έρευνά της εστιάζεται στον διάλογο της λαογραφίας με την ιστορία του βιβλίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Διασπορά.