Αλέξανδρος Σουρουλάγκας

Εθνικός Εκπρόσωπος “Shadow Committee ERC”, ΓΓΕΤ

Ο Σουρουλάγκας Αλέξανδρος αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σαν Μηχανικός Μεταλλείων και Μεταλλουργός Μηχανικός. Στην συνέχεια απέκτησε το Μεταπτυχιακό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Νταντί (University of Dundee) στην Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιστρέφοντας από την Σκωτία ξεκίνησε να εργάζεται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) Διόφαντος σαν ερευνητής και ασχολήθηκε με Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στο τμήμα Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής με αντικείμενο την έξυπνη διαχείριση ενέργειας.

Η έρευνα του πάνω στα ασύρματα πρωτόκολλα μεταφοράς ενέργειας οδήγησαν σε σημαντικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Sensors and Actuator Networks. Στην πορεία μετακόμισε ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Νόττινχαμ όπου και συνεργάστηκε με εταιρείες παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2019, ασχολήθηκε και πάλι με την έρευνα πάνω σε συστήματα IoT (Internet of Things) όπου δημοσίευσε σε επιστημονικά συνέδρια όπως το International Conference on Distributed Computing in Sensors Systems (DCOSS).

Σήμερα εργάζεται στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και ασχολείται με τον χειρισμό και τον συντονισμό προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Συμμετέχει επίσης σαν Εθνικός Εκπρόσωπος στις Σκιώδης θεματικές υπο-επιτροπές για την προετοιμασία του Ορίζοντα Ευρώπη με θεματικούς τίτλους European Research Council / ERC και Climate, Energy and Mobility.