Δέσποινα Παπαβραμίδου

Υποψήφια διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Δέσποινα Παπαβραμίδου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), (2002) και του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2018).

Κατέστη κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος  Ειδίκευσης, φοιτώντας στο Διατμηματικό (Τμήμα Θεολογίας και Κοινωνιολογίας Αθηνών) και Διαπανεπιστημιακό (ΕΚΠΑ και Πάντειο Πανεπιστήμιο) Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (2009). Είναι γνώστρια δύο ξένων γλωσσών: των αγγλικών και των ιταλικών.

Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται, ιδιαίτερα, σε θέματα ταυτότητας.Έχει μελετήσει και μελετά τις εξής εκφάνσεις της μιας και ενιαίας πολιτισμικής ταυτότητας: την θρησκευτική και την γλωσσική (γλωσσική μειονότητα της Κάτω Ιταλίας). Αυτό αποδεικνύεται από την διεξαγωγή της ποσοτικής κοινωνιολογικής έρευνας, με θέμα: «Η ταυτότητα των τεταρτοετών φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας. Οι αντιλήψεις τους περί της θεολογικής τους δράσης εντός της εκκλησίας», (μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία) και της υπό εξέλιξη ποιοτικής έρευνας: «Οι μεταμορφώσεις της ταυτότητας των Ελλήνων της Καλαβρίας. Ιστορία και αυτοβιογραφίες», (διδακτορική διπλωματική εργασία).

Παράλληλα, δραστηριοποιείται στον τομέα της Διαδικτυακής Διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών διδάσκοντας την ελληνική γλώσσα, κυρίως, σε Ιταλούς.

Επίσης, ασχολείται και με το μεταφραστικό έργο πραγματοποιώντας μεταφράσεις, κυρίως, από τα ιταλικά στα ελληνικά.