COVID-19: Επιστημονική πληροφόρηση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε αυτή την ιστοσελίδα με σκοπό να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Ο νέος κορονοϊός μπήκε βίαια στη ζωή μας και έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας. Και σε αυτές τις συνθήκες, η αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε την κοινότητα της γνώσης, να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθούν έγκυρες επιστημονικές απόψεις και δεδομένα που προσφέρουν στον δημόσιο διάλογο και θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι στον ανορθολογισμό και τον φόβο.

 

φωτογραφία: Mick De Paola

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης

Οι επιστήμονες πληροφόρησης του ΕΚΤ επιλέγουν άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και από περιοδικά των οποίων οι εκδότες αποφάσισαν να ανοίξουν το περιεχόμενο χωρίς περιορισμούς.

Economics in the Age of COVID-19
Joshua Gan
MIT Press, eBook, ISBN: 9780262362801, Draft DOI: 10.21428/a11c83b7.c48fa91b
Ένας οδηγός για την οικονομία της πανδημίας και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης. Μια ανοιχτής διάθεσης έκδοση του βιβλίου αυτού, για σχολιασμό από τους αναγνώστες, είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση:  https://economics-in-the-age-of-covid-19.pubpub.org
The art of medicine. A history of the medical mask and the rise of throwaway culture
Bruno J Strasser, Thomas Schlich
The Lancet, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31207-1
Published: May 22, 2020
Η έλλειψη σε διαθέσιμες προστατευτικές μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, έγινε σύμβολο της ευθραυστότητας της σύγχρονης ιατρικής και της δημόσιας υγείας. Ως αίτια αναδείχτηκαν οι πανικόβλητοι πολίτες που έσπευσαν να συσσωρεύσουν μάσκες, η μετεγκατάσταση της βιομηχανικής παραγωγής offshore και η ανεπάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πρωταρχικός παράγοντας όμως είναι η προοδευτική αντικατάσταση των επαναχρησιμοποιοήσιμων μασκών προσώπου από μάσκες μίας-χρήσης, κατά τη δεκαετία του 1960, ακολουθώντας την «Throwaway Living» κουλτούρα των καταναλωτών. Η ιστορία της ιατρικής μάσκας φωτίζει το πώς φτάσαμε ως εδώ.
Minimising the present and future plastic waste, energy and environmental footprints related to COVID-19
Jiří Jaromír Klemeš,  Yee Van Fan, Raymond R. Tan, and Peng Jiang
Renewable and Sustainable Energy Reviews. 2020 Jul; 127: 109883, doi: 10.1016/j.rser.2020.109883
Published online 2020 Apr 27
Η πανδημία COVID-19 έχει σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες αναφορικά με τη χρήση πλαστικών, αλλά τα επείγοντα ζητήματα υγείας έχουν επισκιάσει κατά πολύ αυτές τις επιπτώσεις. Αξιολογείται ο αντίκτυπος της πανδημίας στον κύκλο ζωής διαφόρων πλαστικών αντικειμένων, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούνται για την προσωπική προστασία και κατά την υγειονομική περίθαλψη. Το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα από αυτά τα είδη αυξήθηκε ραγδαία παγκοσμίως, ενώ ανακύπτουν κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης επικίνδυνου παθογόνου φορτίου σε ιατρικά και οικιακά απόβλητα. Συζητείται η ανάγκη περαιτέρω έρευνας και διαμόρφωσης περιβαλλοντικών πολιτικών διαχείρισης σε όλο τον κόσμο.

Pages

Δημοσιεύσεις Ελλήνων Ερευνητών

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση εντός και εκτός της Χώρας και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων, που παράγεται στην Ελλάδα.