Career Talks, μια διαφορετική εκδήλωση για τη σταδιοδρομία από το ΕΚΤ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Δικτύωση, συμβουλευτική και εναλλακτικά μονοπάτια σταδιοδρομίας στο επίκεντρο της εκδήλωσης “Career Talks” από τις Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας και το "HORIZON 2020 ERA-Mobilcar".

Μια ξεχωριστή εκδήλωση που ανέδειξε τα μη τυπικά μονοπάτια εργασίας και μάθησης μέσω εμπνευσμένων ομιλιών από νέους, αλλά και πιο έμπειρους επαγγελματίες, επιχειρηματίες και ερευνητές έλαβε χώρα την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στα Ιωάννινα, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και τη Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Euraxess Services Centre. Η εκδήλωση “Career Talks” πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των «Ημερών Καριέρας» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» και του έργου "HORIZON 2020 ERA-Mobilcar". 

Οι ψηφιακές θέσεις εργασίας, η κινητικότητα των νέων, η δικτύωση, το mentoring, η σύνδεση της έρευνας με την αγορά εργασίας, οι νέοι τρόποι «έξυπνης» διαχείρισης των σπουδών, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ως στόχο να διευρυνθούν οι ορίζοντες όλων όσων συμμετείχαν.

Οι ομιλητές, υψηλόβαθμα στελέχη της αγορά εργασίας, καταξιωμένοι ερευνητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, νέοι επιχειρηματίες από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους έδωσαν ερεθίσματα και προτάσεις για εκπαιδευτική και επαγγελματική ανάπτυξη. Στην ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε, καταρρίφθηκαν στερεότυπα σε σχέση με τα προδιαγεγραμμένα μονοπάτια σταδιοδρομίας, με τους συμμετέχοντες φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να παίρνουν τον λόγο και να θέτουν ερωτήσεις στους ομιλητές.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικά Υπεύθυνος του EURAXESS Services Centre Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μάμαντος Προδρομίδης, και ο Δημήτριος Σανόπουλος, Συντονιστής του Ελληνικού Δικτύου EURAXESS, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Η πρώτη στρογγυλή τράπεζα εστίασε στις θετικές επιστήμες και τις τεχνολογίες αιχμής και άνοιξε με τη διαδικτυακή παρουσία, από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, της Αναστασίας Νικολοπούλου, Καθηγήτριας Ραδιοφαρμακευτικών Επιστημών στο Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης. Η Α. Νικολοπούλου, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Βιοεπιστημόνων των ΗΠΑ, μίλησε για την αξία του mentoring σε νέους επιστήμονες, δυνατότητα από την οποία επωφελήθηκε και η ίδια στην καριέρα της. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μανώλης Μπαμπάτσικος, ένας νέος επιχειρηματίας που αφού τελείωσε τις βασικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μετέβη στην Αγγλία για μεταπτυχιακό και εν συνεχεία για δουλειά σε πολύ μεγάλες εταιρείες. Όπως είπε στους φοιτητές, είδε μια επαγγελματική ευκαιρία στην Ελλάδα στην εφαρμογή τεχνολογιών τρισδιάστατης, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας στον τομέα της ιατρικής και αυτός ήταν μάλιστα ο λόγος που επέστρεψε πίσω. Οι «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» τον βοήθησαν να δικτυωθεί με Έλληνες γιατρούς και πλέον το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό.

Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Νικόλαος Μοσχάτος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού στην Accenture, ένας άνθρωπος που δουλεύει χρόνια σε μια εταιρεία με διεθνή προσανατολισμό που δίνει ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους ανθρώπους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πλέον οι νέοι έχουν πολλές ευκαιρίες που δεν υπήρχαν παλιότερα, ενώ υπάρχουν και άλλες εταιρείες, όπως η δική του, που δημιουργούν κορυφαίο περιβάλλον, ώστε ο απόφοιτος να μπορεί να βρει ένα εργασιακό περιβάλλον που θα τον κρατήσει στην Ελλάδα.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Ηλίας Σταθάτος, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και συνιδρυτής της BRITE Solar Hellas. Ο Η. Σταθάτος, αναφέρθηκε στον ρόλο της καινοτομίας στην έρευνα και την ανάγκη σύνδεσής της με την αγορά εργασίας. Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Ιωάννης Τσιλιμπάρης, Managing Director στην P&I Hellas Ltd, ο οποίος μίλησε για το δικό του μονοπάτι σταδιοδρομίας. Η συμβουλή του στους νέους ήταν ότι εάν συνδυάσουν τα τρία Τ που είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης τότε θα προχωρήσουν στη ζωή τους. Αυτά είναι: Ταλέντο, Τόλμη και Τύχη.

Στη δεύτερη στρογγυλή τράπεζα, η οποία εστίασε στις ανθρωπιστικές επιστήμες και επαγγέλματα, έγινε εκ νέου σύνδεση με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα με το Κονέκτικατ και την Μαρία Καλιαμπού, καθηγήτρια της νέας ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Yale. Η Μ. Καλιαμπού μίλησε στους νέους για την αξία των προγραμμάτων κινητικότητας, όπως το Erasmus, ένα πρόγραμμα που επίδρασε θετικά και στη δική της σταδιοδρομία, αφού αποτέλεσε το έναυσμα για να κάνει το διδακτορικό της στη Γερμανία. Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η Φαίη Ορφανού, Innovation Facilitator στην AELIA, η οποία σε μια ανατρεπτική ομιλία εστίασε στον ρόλο που παίζουν οι ανθρωπιστικές σπουδές στην επαγγελματική ανάπτυξη των νέων.

Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, ο νεότερος ομιλητής της ημέρας, συνιδρυτής του WE AfriHug και Erasmus Mundus Association Ambassador, μίλησε για το πώς οι εμπειρίες του μέσω του Erasmus και του Erasmus Mundus του άλλαξαν μονοπάτι σταδιοδρομίας και τρόπο σκέψης. Τέλος, τον λόγο πήρε η Όλγα Σταμαθιουδάκη, Organisational Development & Corporate Communication Director στην Qualco, η οποία μίλησε για την αλλαγή στην καριέρα της από τις ανθρωπιστικές σπουδές σε μια εταιρεία πληροφορικής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εποχή μας οι καριέρες δεν είναι κλιμακωτές, είναι σαν το μονόζυγο, μπορείς να πας και πάνω και κάτω και δεξιά και αριστερά, είναι πιο ευέλικτες άρα και οι νέοι επαγγελματίες πρέπει να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες.

Τα δυο πάνελ συντόνισαν ο Δημήτρης Μαραγκός, συντονιστής της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» και η Έφη Γερωνυμάκη, Υπεύθυνη της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 180 νέοι, ενώ μέσω livestreaming συμμετείχαν 4.000 άτομα από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο και 15 πόλεις της Ελλάδας. Το βίντεο με τα highlights της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ, ενώ ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης διατίθεται εδώ.